Πανόραμα 2019: Αφιέρωμα στους ευρωπαίους κωμικούς

Δημοσίευση: 20 Νοε. 2019, 15:14
Συντάκτης:

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά αύριο Πέμπτη με την προβολή της ταινίας "It must be heaven" του Ελία Σουλεϊμάν στο Τριανόν και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Θα φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες ΤΡΙΑΝΟΝ (21/11- 4/12, Κοδριγκτώνος 21) και ΑΝΔΟΡΑ (28/11- 4/12, Σεβαστουπόλεως 117).
Μεταξύ των υπολοίπων, όπως πάντα ιδιαίτερα ενδιαφερόντων, αφιερωμάτων, αυτό που θα προκαλέσει τα μεγαλύτερα χαμόγελα, είναι το αφιέρωμα στους Ευρωπαίους Κωμικούς.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/34o-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy-ta-vraveia/65871">34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Η σύνθεση μιας σύντομης αλλά περιεκτικής λίστας ταινιών, με πρωταγωνιστές τους ευρωπαίους μετρ της κωμωδίας αποτέλεσε πολύ απαιτητικό στοίχημα για το φετινό Πανόραμα και ολοκληρώθηκε με γνώμoνα το ουσιώδες ερώτημα «τι μας κάνει να γελάμε;». Μήπως το κοντράστ περσόνων και χαρακτήρων και οι συγκρούσεις τους; Μήπως οι αναποδιές ή οι κακοτυχίες που μας συμβαίνουν;  ‘Η τα ακραία ή εξωπραγματικά σχέδια και οι γκροτέσκες συμπεριφορές; Καταλήξαμε πως αυτό που έχει σημασία είναι η θέση και η στάση που έχουμε απέναντι στην κάθε ιστορία. Η οπτική μας γωνία δηλαδή, σε συνδυασμό με τη διάθεσή μας. Συνεπώς, τα πάντα δύνανται να είναι αστεία, αρκεί να θέλουμε να τα δούμε έτσι.

Γι’ αυτό και χαχανίζουμε με την καυστική σάτιρα των Monty Python, καθώς αναζητούν το νόημα της ζωής και απολαμβάνουμε χαριεντιζόμενοι τον κύριο Hulot, ενώ εκείνος απολαμβάνει τις διακοπές του.

Γι’ αυτό χασκογελάμε με τις κόντρες και τα παθήματα των Stan Laurel και Oliver Hardy και μειδιούμε πονηρά ή ειρωνικά με την οικτρή αποτυχία των Toto, Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Renato Salvatori στο O Κλέψας Του Κλέψαντος.

Γι’ αυτό καγχάζουμε με την ανούσια φρενίτιδα των Μοντέρνων Καιρών του Chaplin ή χαμογελάμε παρηγορητικά με τον μελαγχολικό μεγιστάνα του Yo-Yo ο οποίος έχει τα πάντα εκτός από αγάπη.

Και τέλος, όταν ο Θανάσης Βέγγος παίρνει τ’όπλο του, γι’ αυτό δεν τρομάζουμε αλλά γελάμε δυνατά.

Γιατί καλύτερα να γελάς παρά να κλαις, εκτός αν κλαις από τα γέλια.

Προβάλλονται οι ταινίες:

ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΡΕ Τ’ ΟΠΛΟ ΣΟΥ με τον Θανάση Βέγγο (93’)

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ με τον Charlie Chaplin (87’)

Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ με τους Vittorio Gasman & Marcello Mastroianni (111’)

LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT – Jacques Tati (89’)

THE MEANING OF LIFE με τους Monty Python (109’)

YOYO  με τον Pierre Etaix (95’)

+ STAN LAUREL & OLIVER HARDY tribute (Θα προβληθεί επιλογή βωβών ταινιών μικρού μήκους, από τη φιλμογραφία του κωμικού διδύμου).

Εδώ μπορείτε να πληροφορηθείτε τα πάντα για την φετινή διοργάνωση.

Αυτό είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 20 Νοε. 2019, 15:14
Ενημέρωση: 20 Νοε. 2019, 15:14
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Prey

Prey

Θα το βρείτε: Disney+

Το στερνοπαίδι του Predator στριμάρει Disney Plus και εννοείται θερίζει χωρίς να παίρνει αιχμαλώτους.
1 ημέρα