Πανόραμα 18: "Dovlatov" - Κριτική

Δημοσίευση: 25 Νοε. 2018, 15:08

Σύνοψη: Ο Σεργκέι Ντοβλάτοφ είναι συγγραφέας στο Λένινγκραντ του 1971. Η Ρωσία γιορτάζει άλλη μια επέτειο της επανάστασής της, αλλά τα πράγματα στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας μόνο επαναστατικά δεν είναι. Ο Σεργκέι και οι φίλοι, μια παρέα συγγραφέων και ποιητών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο σπουδαίος Ρώσος ποιητής Γιόσεφ Μπρόντσκι,  πασχίζουν να δημοσιευτούν, αλλά το γραφειοκρατικό σύστημα της τότε ΕΣΣΔ δέχεται μόνο ποιήματα και λογοτεχνικά έργα που να εξυμνούν το καθεστώς.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/panorama-18-ayka-kritiki/59481">Πανόραμα 18: "Ayka" - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑΠανόραμα 18: "Ayka" - Κριτική

Άποψη: Η πρώτη σπουδαία ταινία του Διαγωνιστικού τμήματος της 68ης Berlinale, ένας κωμικοτραγικός ύμνος προς την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και μια ανελέητη σάτιρα της Ρωσίας της δεκαετίας του ’70, το «Dovlatov» αποτίει έναν ειλικρινή φόρο τιμής τόσο στον ήρωα του, τον συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ όσο και σε όσους είχαν το θάρρος, το κουράγιο και το πάθος να δημιουργήσουν ατόφια τέχνη σε ένα περιβάλλον που ήθελε να τους μετατρέψει σε μαριονέτες του συστήματος.

Ο Αλεξέι Γκερμάν Τζ. επιστρέφει τρία χρόνια μετά το «Under Electric Clouds», για να διηγηθεί μια γλυκόπικρη ιστορία καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια περίοδο που οι λογοτέχνες ήταν υποχρεωμένοι να γράφουν ποιήματα που να προβάλλουν το σθένος της εργατικής τάξης, για να μπορέσουν να δουν το έργο τους δημοσιευμένο. Ο Ντοβλάτοφ, συγγραφέας που δεν γνώρισε αναγνώριση στη χώρα του όσο ήταν εν ζωή, κατάφερε να εκδώσει τα έργα του όταν μετανάστευσε, πρώτα στο Ταλίν της Εσθονίας και μετά στις ΗΠΑ, όπου πέθανε σε ηλικία μόλις 48 χρονών.

Οπλισμένος με μια ομιχλώδη φωτογραφία από τον Λούκας Ζαλ (Loving Vincent, Ida) και ένα έξυπνο σενάριο, το οποίο θα εκτιμήσουν περισσότερο όσοι είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία της Ρωσίας και τη λογοτεχνική  παραγωγή της, το «Ντοβλάτοφ» ξεκινάει παρουσιάζοντάς μας έναν Ρώσο, κυνικό αντιήρωα που δεν θέλει με τίποτα να συμβιβαστεί με την - καταστροφική για τη λογοτεχνική έκφραση - γραφειοκρατία της εποχής.

Παρακολουθώντας έξι μέρες από τη ζωή του, μέσα από μια σειρά μαεστρικών μονοπλάνων, ο θεατής βυθίζεται σιγά σιγά στην ατμόσφαιρα της τότε καλλιτεχνικής σκηνής του Λένινγκραντ. Η φιλία του Ντοβλάτοφ με τον ποιητή Γιόσεφ Μπρόντσκι αποτελεί ένα πρωτότυπο ρώσικο bromance και το χιούμορ είναι δηκτικό και ευφυές σε πολλές στιγμές, ειδικά όταν έχει στόχο τα ιερά τέρατα της Ρώσικης λογοτεχνίας, αλλά οι τραγικές στιγμές της ταινίας μοιάζουν λίγο υπερβολικές, συγκρινόμενες με τον συνολικά πιο ανάλαφρο τόνο της ταινίας.

Παρά τις  αδυναμίες του, το «Dovlatov» δεν παύει να λειτουργεί αποτελεσματικά ως ένα μικρό πανόραμα που επιχειρεί να αγκαλιάσει όσους αδικήθηκαν και θάφτηκαν από την προπαγάνδα της ΕΣΣΔ και να αναδείξει αυτούς που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν και ύψωσαν το μεσαίο δάχτυλο σε όλους τους άσχετους γραφειοκράτες, και όλα αυτά με μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Ειδικά σε ορισμένες σκηνές, νιώθεις κανείς σαν να παρακολουθεί μια ρωσική εκδοχή του «8 1/2», αλλά με μια δόση γκονταρικής νουβέλ βαγκ. Βέβαια, οι στιγμές της ταινίας που προσφέρουν αυθόρμητο γέλιο αφορούν πρόσωπα και καταστάσεις της Ρωσίας του 19ου και 20ου αιώνα, έτσι μπορεί κανείς να μην νιώσει αρκετά «διαβασμένος»  παρακολουθώντας το «Dovlatov», όμως δεν παύει να αποτελεί ένα άρτιο κινηματογραφικό πορτραίτο του (Ρώσου) καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία!

8 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos