Δημοσίευση: 16 Νοε. 2013, 22:26

Saroyanland

Οι λέξεις είναι άφθαρτες πέτρες

8/10

Δραματοποιημένο Ντοκυμαντέρ που συνοδεύει την πορεία-προσκύνημα του συγγραφέα William Saroyan από την Αμερική στο Μπιτλίς στη Τουρκία, στους προγόνους του και εκφράζει, μέσα από το έργο του, την επιρροή τους αλλά και τη μεγάλη αγάπη που του είχαν εκείνοι εμπνεύσει.

Με την παρουσία της οξυδερκούς και ευαίσθητης δημιουργού του, Lusin Dink, από την Τουρκία, προβλήθηκε σε Avant Premiere, στα πλαίσια του φετινού Πανοράματος, αυτό το υπέροχο, εικαστικά και συναισθηματικά, φιλμ, όπου ζωγραφίζεται ένα αφαιρετικό πορτρέτο του στιβαρού Αμερικάνου συγγραφέα, διατυπώνοντας, παράλληλα, ένα διακριτικό αλλά αιχμηρό σχόλιο για τη ζωή των Αρμενίων.

Η ποίηση του συγγραφέα συνομιλεί με τις μαγικές εικόνες που διασχίζει η κάμερα. Η χώρα που επισκεπτόμαστε αποκτά ένα υποκειμενικό όνομα, για τους υπόλοιπους μπορεί να είναι το Mπιτλίς, αλλά για εκείνον είναι ο Χώρος που έζησαν οι παλιοί Saroyan, αλλά και ο τόπος μετάβασης από τη ζωή στο θάνατο, όπου όλοι οι παλαιότεροι και οι πιο νέοι είναι δυνατό να συναντηθούν. Οι λέξεις είναι “άφθαρτες πέτρες”, που φτιάχνουν ένα προστατευτικό τοίχος για τους προγόνους του, ως αντιστάθμισμα στο βάσανα που είχαν υποφέρει.

Στη σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα, συζήτηση που έγινε μετά το τέλος της προβολής, αναδείχτηκε τόσο η προσωπική σημασία που έχει το φιλμ για τη δημιουργό, η οποία μοιράζεται τα ίδια ερωτηματικά με το συγγραφέα, παρόλο που εκείνος τα είχε αρθρώσει πολύ πριν εκείνη είχε γεννηθεί, όσο και η εθνική σημασία που μπορεί να έχει αυτό το φιλμ. Μέσα από τη διαπραγμάτευση της προσωπικής ταυτότητας του συγγραφέα, ξεδιπλώνεται, με σεβασμό, η προβληματική του ταμπού της γενοκτονίας των Αρμενίων, και μάλιστα κάτω από το, σπανίως διατυπωμένο, πρίσμα της Αμερικάνικης οπτικής.

Εύη Αβδελίδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
20328
Tulip
15251
Odeon
14700
Tanweer
12739
Tanweer
8826