Εμίρ Κουστουρίτσα: "Ο σημερινός mainstream κινηματογράφος είναι ηλίθιος"

Δημοσίευση: 25 Νοε. 2023, 13:37
Συντάκτης:

Ανάμεσα σε δημοσιογράφους και φίλους του φεστιβάλ βρέθηκε για άλλη μια φορά  ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, Εμίρ Κουστουρίτσα, στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής ρετροσπεκτίβας που οργάνωσε το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Studio (από τις 23 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου θα προβληθούν και οι 13 ταινίες του).

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/36o-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy-ta-vraveia/69145">36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Ακολουθούν σταχυολογημένες οι δηλώσεις του (φωτό Πάνος Μουζάκης), ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε «Ο καιρός των τσιγγάνων»:

Για τον κινηματογράφο σήμερα

“Ο mainstream κινηματογράφος είναι εξαιρετικά ηλίθιος…”

 Για την Αμερική

Η κρίση στην Αμερική είναι μια παγκόσμια κρίση. Μεταφέρεται στον υπόλοιπο κόσμο και τα στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Αμερικής δείχνουν ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Τα ισχυρά κράτη πάντα εξάγουν τα προβλήματά τους σε άλλες χώρες, κάτι που ισχύει ειδικά για τις αυτοκρατορικές δυνάμεις που ξεκίνησαν την αποσύνθεση της Λατινικής Αμερικής το 1947, χρησιμοποιώντας την ιδέα της επιβαλλόμενης δημοκρατίας. Όμως, κάθε φορά που κάποιος από τους πολιτικούς της Λατινικής Αμερικής επρόκειτο να οικοδομήσει τη δημοκρατία με το παράδειγμα της Αμερικής, τη μετέτρεπε σε απολυταρχία…

Για το μέλλον των πολιτισμών

“Τη δεκαετία του 1990, ο Σάμιουελ Χάντινγκτον έγραψε ένα έργο - μια προβολή στο μέλλον, η οποία ήδη τώρα επιβεβαιώνεται. Προέβλεψε ότι θα υπάρχουν τέσσερις πολιτισμοί. Ότι η Αμερική θα μπορούσε να σωθεί μόνο αν είχε την ευφυΐα να διατηρήσει μέσα στην ήπειρό της όλα όσα μπορεί να διατηρήσει. Ότι ο ορθόδοξος πολιτισμός θα υπάρχει - εδώ βλέπω την ευκαιρία μας. Ότι θα υπήρχαν οι Μουσουλμάνοι και, φυσικά, οι Βουδιστές, δηλαδή οι Ασιάτες.

Αν εξετάσουμε τη σημερινή παγκόσμια εικόνα, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι υποθέσεις του Χάντινγκτον επαληθεύονται. Μου φαίνεται ότι αυτές οι υποθέσεις είναι πολύ πιθανές από την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα όπλα που διαθέτουν, αλλά και από την άποψη ότι όλοι οι ανατολικοί λαοί έχουν δανειστεί αρκετά από τη Δύση, αλλά δεν έχουν αμερικανοποιηθεί. Και αυτό είναι το λάθος της παγκοσμιοποίησης. Αποδεικνύεται αδύνατο να επιβληθεί πλήρως η παγκοσμιοποίηση μέσω της αγγλικής γλώσσας ή του πολιτισμού και να τους οδηγήσει στο να εξαλείψουν τους τοπικούς πολιτισμούς που έχουν προκύψει από την ενιαία χριστιανική ρίζα.”

Για τον Peter Handke και τα… αουτσάιντερ

Ο Peter Handke στο βιβλίο μου είναι ο άνθρωπος που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Και είναι ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του  βιβλίου "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι".  Στη Στοκχόλμη βρέθηκε ακριβώς σε αυτή την κατάσταση. Πριν και μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ, κατηγορήθηκε ότι είναι εθνικιστής, ενώ όποιος τον γνωρίζει και έχει διαβάσει τα βιβλία του ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι. Ο Χάντκε ήρθε στη Σερβία όταν η Σερβία βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, κινδύνεψε κι αυτός να καταλήξει κάτω από αυτές τις βόμβες. Εκείνη την εποχή η χώρα μου ήταν σαν τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, και ο Handke ήταν πολύ γενναίος, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας σπάνιος άνθρωπος. Και ήταν επίσης γενναίος όταν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στην Αυστρία, τη Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο θα δεχόταν επιθέσεις και θα βυθιζόταν σε αντιπαραθέσεις, αρνήθηκε να αρνηθεί όσα είχε πει για τη Σερβία. Αν το είχε κάνει, θα είχε προδώσει τον εαυτό του, αλλά και τους αναγνώστες του. Και έτσι, τελικά, παρ' όλη την πίεση, το Νόμπελ πήγε σε έναν πραγματικό αουτσάιντερ. Λατρεύω τους αουτσάιντερ, όπως ο José "Pepe" Mujica, ή ο Diego Armando Maradona. Ενας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που πέρα από αυτό δεν φοβόταν να εκφράσει τις απόψεις του, στα μάτια μου ένας από τους τελευταίους ήρωες.”

To φετινό Πανόραμα θα διεξαχθεί Πέμπτη 30/11 - Τετάρτη 6/12 στους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα. 

Tα πάντα για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα τα βρίσκετε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos