Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Τα ελληνικά βραβεία

Δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2019, 13:41
Συντάκτης:

Το 25ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την Απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των Βραβείων του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Πριν το ξεκίνημα της τελετής υπήρξε μια έκπληξη, καθώς ο Άγγελος Φραντζής, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν, αποκλειστικά στο κοινό, υλικό από την ταινία «Ευτυχία», τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Πέντε λεπτά υλικού που μοίρασαν πολλές υποσχέσεις για ένα εξαιρετικό φιλμ.  Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου από την Tanweer.

Φωτό: MOVE IT

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ο Βασίλης Δογάνης για το «Μελτέμι» και οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου («Μαγικό Δέρμα») και Κωνσταντίνος Γώγουλος («Η Δουλειά της»), αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τις/τους: Παναγιώτης Φαφούτης - σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Επιτροπής / Αλίκη Δανέζη Knutsen, σκηνοθέτις / Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος / Μαρίζα Ρίζου, τραγουδοποιός / Δημήτρης Λάλος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Κωνσταντίνο Γώγουλο για την ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «ο ηθοποιός τιμάται για την κομβικότητα του ρόλου στη στήριξη της ηρωίδας». Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος παρέλαβε το βραβείο ευχαριστώντας την επιτροπή.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ανθή Ευστρατιάδου για το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Η Ανθή Ευστρατιάδου ευχαρίστησε τους παραγωγούς «περισσότερο ακόμη για το ότι πόνταραν σε μια ρισκαδόρικη ταινία».

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Βασίλη Δογάνη για την ταινία «Μελτέμι».

Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή προσθέτοντας: «Παρότι η ταινία είναι γαλλοελληνική παραγωγή, ευχαριστώ το εξ ολοκλήρου ελληνικό συνεργείο. Κάθε σκηνοθέτης διερωτάται για τη σημασία που μπορεί να έχει το έργο του. Για μένα υπάρχει μια μικρή ιστορία που αποδεικνύει τη σημασία του. Ο ερασιτέχνης Συροπαλαιστίνιος πρωταγωνιστής της ταινίας κατάφερε χάρη στην ταινία να πάρει την γαλλική υπηκοότητα, αυτός και η οικογένειά του, κάτι για το οποίο τον ζηλεύω καθώς εγώ έκανα 30 χρόνια για να την πάρω». 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Για την φετινή 25η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 311, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο. Στο Διαγωνιστικό μετείν 47 από αυτές.

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από τις/τους: Αμάντα Λιβανού - παραγωγός και Πρόεδρος της Επιτροπής / Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης /  Δημήτρης Βραχνός, ραδιοφωνικός παραγωγός / Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός / Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιός

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Ελληνικόν» του Κωνσταντίνου Πρέπη.

Η κριτική επιτροπή δικαιολόγησε τη μνεία με βάση «την πρόθεση, το επίτευγμα και όλες τις εκπληρωμένες δεξιότητες του έργου».

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.

Το κριτήριο της επιτροπής ήταν για «τη χιουμοριστική σύνδεση με το ελληνικό καλοκαίρι», με τον σκηνοθέτη να ευχαριστεί λέγοντας πως «το βραβείο είναι μια μεγάλη τιμή για το ελληνικό animation».

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Άρτεμις Τζώρτζογλου & Άννα Παπαγεωργίου για το «Hyped» του Άλκη Παπασταθόπουλου.

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Γεωργάκης για το «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Ο Χρήστος Βούπουρας αναλύοντας το σκεπτικό της επιτροπής διαπίστωσε μια φουρνιά ταινιών «σημαντική» μέσα στην οποία «ανιχνεύεται ένας σύγχρονος ελληνικός νεορεαλισμός».

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Νικόλας Κολοβός για το «Index».

Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Μαρία Δρανδάκη.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για το «Καρτ Ποστάλ Από Το Τέλος Του Κόσμου».

Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν «για μια ταινία λυτρωτική, κομψή και καλοφτιαγμένη» και το βραβείο παρέλαβε με ενθουσιασμό ο σκηνοθέτης.

Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση.

Η επιτροπή εξεπλάγη από «την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας». Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Γούσης που ανέβηκε στη σκηνή με τον Γιώργο Κουτσαλιάρη που κατονόμασε ως «συν-σκηνοθέτη».

Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας: «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου.

Ο Βασίλης Κεκάτος ευχαρίστησε «την επιτροπή, το φεστιβάλ, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς του», αστειεύτηκε με την επιλογή του ντυσίματός του και αποκάλυψε πως «με τα χρήματα του περσινού Β' Βραβείου στις Νύχτες Πρεμιέρας, μπήκαν τα πρώτα λεφτά της φετινής ταινίας».

Το Βραβείο Α' Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β' Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική και σταθερή υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τη βραδιά έκλεισε η πανελλήνια πρεμιέρα του ρεαλιστικού «Olla» της Αριάν Λαμπέντ και του ποιητικού «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, οι οποίες χαιρέτησαν το κοινό μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Olla» Ρομάνα Λόμπατς.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

Κριτικές, ανταποκρίσεις και εντυπώσεις από το φετινό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, όλες εδώ.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2019, 13:41
Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2019, 14:12
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos