Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι στην Αθήνα

Δημοσίευση: 4 Σεπτεμβρίου 2019, 17:10

Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον σπουδαίο και πολυσχιδή (επίσης σεναριογράφος ηθοποιός, ποιητής και ζωγράφος…) Πολωνό σκηνοθέτη για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο και θα προβάλει το «Στο Φως του Φεγγαριού» («Moonlighting», 1982) με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι, ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του αναγεννησιακού πολωνικού σινεμά του ‘60, σπούδασε σκηνοθεσία στην ονομαστή σχολή του Λοτζ με μέντορα τον Αντρέι Μουνκ και συνεργάστηκε σεναριογραφικά με τον Αντρέι Βάιντα στο «Innocent Sorcerers» (1960) και με τον Ρομάν Πολάνσκι στο θρυλικό «Μαχαίρι στο Νερό» («Knife In The Water», 1962). Το 1967 κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την «Αναχώρηση» («Le Départ»), ενώ ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευθεί, μεταξύ άλλων, στη Βενετία και στις Κάννες. Μετά από 50χρονη εξορία, ζει πλέον στην Πολωνία.

Προϊόν άμεσης αντίδρασης του σκηνοθέτη απέναντι στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έπληξε την Πολωνία τον Δεκέμβρη του 1981, το «Moonlighting» αποτέλεσε μια αυθόρμητη και σχεδόν αυτόματη προσωπική του κατάθεση που γράφτηκε μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο, γυρίστηκε σε διάστημα μόλις δύο μηνών με ολιγάριθμο συνεργείο και πρόλαβε τις ημερομηνίες του τότε φεστιβάλ Καννών, όπου και κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Ο Τζέρεμι Άϊρονς υποδύεται έναν Πολωνό που έχει μετακομίσει προσωρινά σε λονδρέζικο έδαφος και δουλεύει ως εργάτης, μαζί με τρεις συμπατριώτες του, στην κατασκευή ενός διαμερίσματος. Μόλις τα νέα της πολιτικής αναταραχής που συμβαίνει στην χώρα του φτάσουν στα αυτιά του, ο ήρωας κάνει οτιδήποτε μπορεί προκειμένου να μην μάθουν τίποτα οι υπόλοιποι σύντροφοί του και ταυτόχρονα καταφεύγει σε μικροπαρανομίες προκειμένου να τους εξοικονομήσει χρήματα.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos