Νύχτες 2019: "The sound of silence" - Κριτική

Δημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2019, 15:08

Σύνοψη: Ο Πίτερ είναι συντονιστής ήχου στην Νέα Υόρκη. Το επάγγελμά του αφορά στη ρύθμιση του οικιακού ήχου. Η στρουκτουραλιστική θεωρία του, την οποία εφαρμόζει στη δουλειά του, βασίζεται στο σύνολο των υποβοσκόντων ήχων που δεν γίνονται άμεσα αισθητοί όμως έχουν επιρροή στον ανθρώπινο ψυχισμό. Όλα βαίνουν ομαλά και υπολογισμένα μέχρι το σημείο που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μιας πελάτισσάς του, την οποία ίσως αρχίζει να ερωτεύεται.

ΣΧΕΤΙΚΑΤο πρόγραμμα του 11ου Athens Open Air Film Festival

Άποψη: Το ασυνήθιστο επάγγελμα του πρωταγωνιστή αρχικά δίνει μια πρωτότυπη απόχρωση στην ταινία η οποία όμως καταλήγει μία κοινότοπη ερωτική ιστορία. Χαρακτηρίζεται από μουντά χρώματα και βρίθει πλάνων της Νέας Υόρκης με τα φώτα και την πολύβουη ατμόσφαιρα και ορισμένα εξ αυτών, να είναι αρκετά εικαστικά με συμβολικές προεκτάσεις. Ο ρόλος του πρωταγωνιστή, γύρω από τον οποίο συγκροτείται και η πλοκή, είναι άρτια διαρθρωμένος σκηνοθετικά αλλά και ερμηνευτικά μέσα από την πολύ εύστοχη προσαρμογή του Πίτερ Σάρσγκααρντ στον συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Ωστόσο πέραν τούτου, η αφήγηση είναι αρκετά στατική, σχηματική, χωρίς ανατροπές και συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Η περιγραφικότητα του συναισθήματος συμβάλλει στην έλλειψη συναισθηματικής μεταδοτικότητας. Η αποστασιοποίηση από κλασικούς συναισθηματισμούς μάλλον γίνεται σκόπιμα διότι εξυπηρετεί την ιδέα του σεναρίου και ταιριάζει στην ψυχρή ατμόσφαιρα της ταινίας. Όμως, παρότι υφέρπει στοιχείο λυρισμού, ο θεατής δεν καταφέρνει να εμπλακεί συναισθηματικά αλλά διακατέχεται από αίσθημα επιπεδότητας.

Το φινάλε, το οποίο είναι άκρως αναμενόμενο, σκηνοθετικά αφήνει μια εντύπωση ελαφρώς αναγκαστικής μετάβασης και καταλήγει σε ένα τετριμμένο μοτίβο. Σε γενικές γραμμές, ενώ υπήρχαν ποιότητες ώστε να δομηθεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα κοινό θέμα ερωτικής ιστορίας, αυτό δεν επιτεύχθηκε, αφήνοντάς μας με ανικανοποίητες προσδοκίες.

4 / 10

Έλενα Στάικου

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2019, 15:08
Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2019, 15:08
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Chernobyl 1986

Chernobyl 1986

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μια νεαρή μητέρα που μένει με τον γιο της σε μια κωμόπολη δίπλα...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
8922
Feelgood
7937
Spentzos
6678
Tanweer
4690
Feelgood
3274