Νύχτες 17 - Βανέσα Ρεντγκρέιβ: "Ή ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα σκουπίδια"

Δημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2017, 20:50
Συντάκτης:

Στην Ελλάδα βρίσκεται η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, συνοδευόμενη από τον Βρετανό πολιτικό, Λόρδο Άλφρεντ Νταμπς, προκειμένου να παραστούν στην αποψινή παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της σπουδαίας ηθοποιού και ακτιβίστριας με τίτλο «Sea Sorrow» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.  

Χθες, έδωσαν συνέντευξη τύπου, όπου η 80χρονη σταρ σχολίασε τη στάση των κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι κατάφωρη παραβίαση του ακρογωνιαίου λίθου της Συνθήκης της Γενεύης, που όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τηρούν». Η ίδια υπενθύμισε ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξαν πολλές συνθήκες και νομικά κείμενα, όλα δεσμευτικά, με τα οποία θεμελιώνεται το δικαίωμα στο άσυλο και κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να σέβεται. Όπως συνέχισε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και ακτιβίστρια, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αυτό που πρέπει, καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων φτάνει στην Ελλάδα και την Ιταλία και η απάντηση της Ευρώπης είναι επαναπροωθήστε τους στην Τουρκία ή βάλτε τους σε στρατόπεδα».

Η Ρεντγκρέιβ ανέτρεξε στις αναμνήσεις της ως παιδί από τη Βρετανία του Β' Παγκοσμίου πολέμου, οι οποίες «αναμιγνύονται με τον ήχο της σειρήνας των αεροπορικών επιδρομών. Εγώ ήμουν παιδί του πολέμου».

Ο συν-σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ και γιος της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Κάρλο Νέρο, δήλωσε ότι «η ταινία ξεκίνησε ως ένα μικρό πρότζεκτ, καθώς θέλαμε να κινηματογραφήσουμε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, ακολουθήσαμε το πνεύμα της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε γύρω μας και το πνεύμα των ανθρώπων που μας μίλησαν. Η ταινία εξελίχθηκε και αυτό που θα δείτε είναι η οπτική της Βανέσας, η ταινία που ήθελε να φτιάξει». 

Ο Απόστολος Βεΐζης, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, επισήμανε ότι «τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε ανοιχτές φυλακές, όπου παιδιά, γυναίκες και άνδρες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάνει σημαία τους τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και έχουν ρίξει στο καλάθι των αχρήστων την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos