Νύχτες 17: "L' atelier" - Κριτική

Δημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2017, 13:42
Συντάκτης:

Σύνοψη: H Olivia Dejazet, επιτυχημένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, αναλαμβάνει χρέη εισηγήτριας σε καλοκαιρινό σεμινάριο δημιουργικής γραφής για νέους, σε παραθαλάσσια πόλη της νότιας Γαλλίας. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι ο πιο ταλαντούχος μαθητής της έχει ακροδεξιές τάσεις και προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για να τον αντιμετωπίσει.

Άποψη: Στη σημερινή Γαλλία, όπου ζουν 4,7 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, με τα τραύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμα νωπά και τη Μαρί Λεπέν να τρίβει τα χέρια της με κάθε νέο «Μπατακλάν», η άνοδος της ακροδεξιάς δεν αποτελεί, δυστυχώς, έκπληξη.  

Το ερώτημα που θέτει το «L’ Atelier», η τελευταία ταινία του Laurent Cantet του θριαμβευτικού «Ανάμεσα στους Τοίχους», είναι το εξής: μπορεί η εκπαίδευση να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της ανόδους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας;

Για να δώσει απαντήσεις, φεύγει από τις σχολικές αίθουσες των προαστίων του Παρισιού και μας μεταφέρει στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της La Ciotat, που αποτελούσε στο παρελθόν έδρα σημαντικών ναυπηγείων και είναι πλέον μαρίνα επισκευής πολυτελών σκαφών για τους προνομιούχους αυτού του κόσμου.

Αυτοί που δεν αισθάνονται καθόλου προνομιούχοι είναι οι νέοι κάτοικοι αυτής της πόλης, που αντιπροσωπεύονται από τους μαθητές του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του τίτλου της ταινίας και αποτελούν μια τοιχογραφία της γαλλικής κοινωνίας. Από αυτούς, ξεχωρίζει αμέσως ο Antoine, τόσο λόγω του ταλέντου του στη συγγραφή όσο και για τα ρατσιστικά ξεσπάσματά του, αποδέκτες των οποίων είναι οι μουσουλμάνοι συμμαθητές του. Από την επιθετικότητά του δεν γλιτώνει ούτε η εισηγήτρια του σεμιναρίου, για την οποία αναπτύσσει μια εμμονή που φτάνει μέχρι το stalking.

O Antoine είναι ο τυπικός κινηματογραφικός loner, ο έξυπνος και ευαίσθητος τύπος που νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνει κανείς και διατηρεί πεισματικά το προσωπείο του σκληρού και λιγομίλητου τύπου, που δεν χρειάζεται τη βοήθεια και την καθοδήγηση κανενός. Η Olivia, η συγγραφέας που κάνει το σεμινάριο κυρίως για να αντλήσει έμπνευση για το επόμενο βιβλίο της, είναι η τυπική διανοούμενη παριζιάνα που σοκάρεται από τις ακροδεξιές απόψεις του μαθητή της και έρχεται επικίνδυνα κοντά μαζί του.

Αυτό το «δυνατό» υλικό θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα μια αποκαλυπτική κινηματογραφική εμπειρία, αλλά δυστυχώς το “L’ Atelier” έχει δυο μεγάλες αδυναμίες: προσεγγίζει απλοϊκά το θέμα του και, ενώ θα έπρεπε να δημιουργεί έντονα συναισθήματα στον θεατή, ειδικά στις σκηνές αγωνίας, είναι εν γένει μια επίπεδη ταινία, σεναριακά, ερμηνευτικά και σκηνοθετικά.

Παρότι αποφεύγει κάποια κλισέ που έχουμε συνηθίσει σε ταινίες αντίστοιχου περιεχομένου και κρατάει -όχι όμως αμείωτο- το ενδιαφέρον του θεατή, δεν καταφέρνει να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμά της, κοινώς το ότι η παιδεία, η προσωπική έκφραση και η συλλογικότητα μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από τις κούφιες υποσχέσεις της ακροδεξιάς.

Κι αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία!

5 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos