Νύχτες 15 - Σάββατο 26/9: Οι προτάσεις μας

Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2015, 12:46
Συντάκτης:

Το MOVE IT σας πάει Νύχτες Πρεμιέρας. Καθημερινά και μέχρι την λήξη (4 Οκτωβρίου) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, θα σας προτείνει προβολές που –για διάφορους λόγους- δεν πρέπει να χάσετε. Οι επιλογές μας για το Σάββατο 26/9:

La loi du marche (Ο νόμος της αγοράς)

22.00 – Ιντεάλ. Γαλλία, 2015, 93’.

Ο Τιερί, ένας απολυμένος εργάτης προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στην σκληρή εργατική τάξη της Γαλλίας έχοντας και οικογένεια να συντηρήσει. Αυτό που συναντά σε όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετάσχει αλλά και στις προσπάθειές του να ξεκινήσει δουλειές από το μηδέν, είναι η εκμηδένισή του ως ανθρώπινου όντος από το ίδιο το σύστημα. Συγκλονιστική ακτινογραφία μιας κοινωνίας παραδομένης σε γραφειοκρατικούς, απάνθρωπους θεσμούς και ρυθμούς, από τον Στέφαν Μπριζέ, με έναν μεγαλειώδη Βενσάν Λιντόν στην αντρική ερμηνεία της χρονιάς. Η ταινία βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία από την επιτροπή στις φετινές Κάννες, όπως και με το βραβείο Αντρικού Ρόλου για τον Λιντόν.

The end of the tour

22.00 – Δαναός 1. ΗΠΑ, 2015, 106’.

Προτού βάλει πρόωρα τέλος στη ζωή του το 2008, ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας είχε προλάβει να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Όταν ο ρεπόρτερ του Rolling Stone, Ντέιβιντ Λίπσκι, έσπευσε να τον συναντήσει σε μια περιοδεία του για τις ανάγκες μιας μακροσκελούς συνέντευξης, πίστευε ότι είχε στα χέρια του δημοσιογραφικό λαβράκι. Αυτό που ακολούθησε της συνάντησης των εκ διαμέτρου αντίθετων αντρών ήταν μια απρόσμενη φιλία. Κι ας μην έμελλε ποτέ τελικά να δημοσιευτεί η συνέντευξη στο ονομαστό περιοδικό. Ο σκηνοθέτης του «Ονειρεμένο τώρα» δραματοποιεί τη σχέση τους με τους όρους μιας ελεγειακής ταινίας δρόμου, κλιμακώνει τις συγκινήσεις με φλογοβόλο πνεύμα και γλυκόπικρη διάθεση και κατορθώνει να κάνει συναρπαστικό το θέαμα δυο λογίων που πολύ απλά ανταλλάσσουν απόψεις για τη στάση τους απέναντι στη ζωή.

My secret world: The story of Sarah Records

22.30 – Όπερα 1. Αγγλία, 2014, 100’.

Ανέδειξε ακαταμάχητα ποπ συγκροτήματα, παρήγαγε τα πιο φλογερά στον ρομαντισμό τους σάουντρακς, παρέδωσε μαθήματα ήθους, απλότητας και αφοσίωσης στη βιομηχανία της μουσικής. Επιτεύγματα της Sarah Records, της πιο… ανεξάρτητης από τις ανεξάρτητες βρετανικές δισκογραφικές εταιρίες, που ιδρύθηκε το 1987 από ένα νεαρό ζευγάρι σπουδαστών και συνέχισε να ταράσσει τον χώρο της ποπ μέχρι το 1995. Την περιπετειώδη πορεία της ξετυλίγει το πανέμορφο ντοκιμαντέρ της Λούσι Ντόουκινς, γυρισμένο μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και με τη συνδρομή όλων των εναπομείναντων μελών των γκρουπ της εταιρίας. Τους βλέπουμε σε σπάνιες συνεντεύξεις, ενώ το λόγο παίρνουν και οι συνιδρυτές της Sarah Records, Κλερ Γουάντ και Ματ Χέινς, οι οποίοι αποκαλύπτουν όλες τις αθέατες ιστορίες, διασκεδαστικές ή και μελαγχολικές, που έχτισαν τη σημαντική καλλιτεχνική κληρονομιά της. Φόρος τιμής στη δύναμη της μουσικής και ένα άκρως συγκινητικό γράμμα αγάπης σε μια από τις πιο τρυφερές σελίδες της ποπ μυθολογίας.

Green room

00.00 – Ιντεάλ. HΠΑ, 2015, 94’.

Ένα πανκ συγκρότημα παίζει σε ένα απόμερο κλαμπ στο Όρεγκον, στέκι μιας βίαιης συμμορίας νεοναζί. Μετά το τέλος της συναυλίας, τα μέλη της μπάντας θα γίνουν μάρτυρες ενός φρικαλέου φόνου. Κι ενώ ο σαδιστής ιδιοκτήτης του μαγαζιού και οι μπράβοι του θέλουν να εξοντώσουν κάθε μάρτυρα, και μια ομάδα οπλισμένης πολιτοφυλακής σχεδιάζει αιματηρή έφοδο, οι μουσικοί αμπαρώνονται στα παρασκήνια προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και να σκεφθούν τρόπους διαφυγής από το επικείμενο μακελειό. Περιπλανώμενοι πανκς και αιμοδιψείς νεοναζί διασταυρώνουν τα πυρά τους σε ένα κλειστοφοβικό θρίλερ υψηλών εντάσεων. Δύο χρόνια μετά το βραβευμένο στις Κάνες «Τα Ερείπια Είναι Πάντα Θλιμμένα», ο Τζέρεμι Σόλνιερ επανέρχεται με ένα συναρπαστικό φιλμικό υβρίδιο που βρίθει αναφορών σε εμβληματικές ταινίες είδους - από το «Mad Max: Εκδικητής πέρα από το νόμο» μέχρι τη «Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών».

Πρώτη δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2015, 12:46
Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2015, 12:46
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos