Νύχτες 15 - Παρασκευή 25/9: Οι προτάσεις μας

Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2015, 02:16
Συντάκτης:

Το MOVE IT σας πάει Νύχτες Πρεμιέρας. Καθημερινά και μέχρι την λήξη (4 Οκτωβρίου) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, θα σας προτείνει προβολές που –για διάφορους λόγους- δεν πρέπει να χάσετε. Οι επιλογές μας για την Παρασκευή 25/9:

Μistress America

21.15 – Όπερα 1. ΗΠΑ, 2015, 85’.

Μια μοναχική πρωτοετής παρασύρεται σε απίστευτα μπλεξίματα από την μέλλουσα θετή της αδελφή, η οποία έχει συνηθίσει να ζει την κάθε της μέρα στη Νέα Υόρκη σαν μια ατέλειωτη περιπέτεια. Ιστορίες τρέλας και ρεβανσισμού σε λεωφόρους και σοκάκια του Μεγάλο Μήλου, η χαρά της απόδρασης από τη μουντή καθημερινότητα, πικρό όσο και απελευθερωτικό χιούμορ. Μετά τον θρίαμβο του “Frances Ha”, της ταινίας που είχε εγκαινιάσει τις Νύχτες Πρεμιέρας προ διετίας, οι Νόα Μπάουμπαχ και Γκρέτα Γκέργουιγκ ανανεώνουν το ραντεβού τους στην πιο εμψυχωτική κομεντί της χρονιάς και μας ξεναγούν σε μια μητρόπολη γεμάτη εκπλήξεις.

Ηector

20.00 – Ιντεάλ. Αγγλία, 2015, 88’.

O Hector για χρόνια περιπλανιέται μεταξύ των πρατηρίων καυσίμων των αυτοκινητοδρόμων και άλλων 'φιλόξενων' τόπων για αστέγους, κοιμάται κάτω από τις γέφυρες και ζει από την ελεημοσύνη των άλλων. Όταν όμως το παρελθόν του αρχίζει να εμφανίζεται ξανά μπροστά του, οι λόγοι για την ιδιαίτερη και σκληρή 'αυτοεξορία' του γίνονται γνωστοί και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Είναι μάλλον ότι καλύτερο για ένα νέο σκηνοθέτη να ξεκινάει την καριέρα του με ένα φτασμένο και τόσο ταλαντούχο ηθοποιό όπως είναι ο βετεράνος πλέον Πίτερ Μούλαν ο οποίος παραδίδει για μια ακόμα φορά μια καθηλωτική ερμηνεία. Ο νεαρός λοιπόν σκηνοθέτης Jake Gavin δεν χάνει την ευκαιρία και μας παραδίδει μια ειλικρινή ιστορία πάνω στο πρόβλημα των αστέγων στην Βρετανία. Το προσωπικό δράμα του ήρωα είναι απλά η αφορμή.

Nasty Baby

2.00 – Ιντεάλ. ΗΠΑ, 2015, 101’.

Στο Μπρούκλιν των ταξικών και ρατσιστικών εντάσεων, ένα διαφυλετικό γκέι ζευγάρι, αποφασισμένο να ξεκινήσει διαδικασίες απόκτησης παιδιού, πείθει μια κολλητή φίλη να γίνει παρένθετη μητέρα. Όμως η σύλληψη όλο και καθυστερεί, ενώ μια απειλητική φιγούρα, ο μέχρι πρότινος άκακος τρελός της γειτονιάς, αρχίζει να παρενοχλεί επικίνδυνα την υποψήφια έγκυο, μετατρέποντας το κυνήγι της ευτυχίας του ζευγαριού σε εφιάλτη. Απρόβλεπτες εντάσεις και σκοτεινό χιούμορ που παγώνει το χαμόγελο υπόσχεται τούτο το πολυσύνθετο ηθικά δράμα από τον Χιλιανό σκηνοθέτη Σεμπαστιάν Σίλβα, ο οποίος προ διετίας μας είχε εκπλήξει με το ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ “Magic Magic”. Η Κρίστεν Γουίιγκ, δημιουργός του «Bridesmaids» και σταρ της προσεχούς αναβίωσης των «Γκοστμπάστερς», αποδεικνύει εδώ για άλλη μια φορά πως το υποκριτικό της ταλέντο δεν περιορίζεται μονάχα στο είδος της κωμωδίας.

Don’t look now

23.00 – Όπερα 1. Αγγλία, 1973, 110’.

Μια από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών ξεκινά με τον πνιγμό ενός μικρού κοριτσιού και ολοκληρώνεται σε ένα από τα πιο σοκαριστικά φινάλε που έχουν αποτυπωθεί ποτέ σε φιλμ. Στο ενδιάμεσο, το «Μετά τα Μεσάνυχτα», υποδειγματική διασκευή ενός μυθιστορήματος της Δάφνης Ντι Μοριέ, στέλνει ένα παντρεμένο ζευγάρι Αγγλων που θρηνεί τον χαμό του μικρού του κοριτσιού να ταξιδέψει σε μια μουντή και αφιλόξενη χειμερινή Βενετία. Εκεί ο αρχιτέκτονας σύζυγος καλείται να ανακαινίσει μια τοπική εκκλησία και παράλληλα προσπαθεί να εξορκίσει, μαζί με τη γυναίκα του, την οδύνη για τη μεγάλη τους απώλεια.

Μια σειρά από τρομακτικούς οιωνούς, μεταφυσικού χαρακτήρα συμβάντα και ανατριχιαστικές προειδοποιήσεις, όμως, θα μετατρέψουν την παραμονή τους εκεί σε ένα μακάβριο ραντεβού με το μεγάλο Αγνωστο και το απόλυτο παράλογο. Συνδυασμός ταινίας μυστηρίου, ψυχολογικού δράματος και δημιουργίας τρόμου, αυτό το ατόφιο αριστούργημα με το εκπληκτικό μοντάζ, τους μοναδικούς Ντόναλντ Σάδερλαντ και Τζούλι Κρίστι, τη βουτηγμένη στην απειλή ατμόσφαιρα, την αρμονική σύζευξη μεταφυσικού και πραγματικού και τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία ίσως και να αποτελεί το magnum opus του Νίκολας Ρεγκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos