Νύχτες 15: Διαγωνιστικό

Δημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2015, 20:54
Συντάκτης:

Δώδεκα ταινίες  μετράει το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα στις Νύχτες Πρεμιέρας, ανάμεσά τους και ένα ντοκιμαντέρ, πράγμα που συμβαίνει σπάνια.

Πρόκειται για το συγκλονιστικό «Wolfpack» του Κρίσταλ Μοζέλ. Φυλακισμένα επί χρόνια στο διαμέρισμά τους, εφτά αδέρφια είχαν ως μόνη τους διασκέδαση την αναπαράσταση διάσημων ταινιών: έφτιαχναν κοστούμια και σκηνικά και έπαιζαν τις σκηνές ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους. Μας παρουσιάζουν το σινεφίλ δράμα τους, κερδίζοντας βραβεία από το φεστιβάλ του Σάντανς μέχρι και το Εδιμβούργο.

Επίσης, το «You Are Ugly Too» του Μαρκ Νούναν υπόσχεται να σας κερδίσει. Θα φανταζόσασταν τον Μικροδάχτυλο του «Game of Thrones» ως ρεμάλι θείο με χρυσή καρδιά; Ο Έιντεν Γκίλεν υποδύεται τον κατάδικο που αποφυλακίζεται πρόωρα για να σταθεί στο πλευρό της έφηβης ανιψιάς του. Οι δυο τους εγκαθίστανται σ' ένα τροχόσπιτο κάπου στην ιρλανδική επαρχία, και η ταραχώδης σχέση τους γίνεται αντικείμενο της εν λόγω ντραμεντί.

Τρίτος τίτλος είναι το «Songs my brothers taught me» του Κλόε Ζάο. Η ομορφότερη ιστορία ενηλικίωσης του φετινού ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά αφηγείται τη σκληρή διαβίωση δύο αδελφών σε έναν ινδιάνικο καταυλισμό μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Ο 18χρονος Τζόνι ονειρεύεται μια ζωή έξω από την κοινότητα, όμως διστάζει να αφήσει την έφηβη αδελφή του στο έλεος της αλκοολικής μητέρας τους.

Αφού σας υπενθυμίσουμε πως σε προηγούμενο post μας μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για τα «Degrade», «Sleeping giant», «Bridgend» & «Labyrinth of lies», συνεχίζουμε με την πρόταση της Λιθουανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, το «Summer of Sangaile». Η 17χρονη Σανγκάιλ είναι συνεπαρμένη από την ιδέα να γίνει πιλότος σε αεροπλανικές επιδείξεις. Ωστόσο, η υψοφοβία την κρατά αγκιστρωμένη στην ασφάλεια του εδάφους και του θεατή. Σε μία από αυτές τις επιδείξεις κοντά στην παραλίμνια βίλα όπου περνά το καλοκαίρι με τους δικούς της, γνωρίζει την Άουστε, μια κοπέλα που σε αντίθεση με εκείνη τολμά να αναμετρηθεί με τις επιθυμίες της. Ο έρωτας που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους φέρνει τη Σανγκάιλ για πρώτη φορά ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό της, αλλά και όσα την κρατούν μακριά απ' αυτό. Το Summer of Sangaile δεν έχει καμία συστολή να διατρανώσει τον έρωτα και τον σεξουαλικό προσδιορισμό ως λύση, αποφεύγοντας παράλληλα τον σκόπελο της αφέλειας.

Ακολουθεί το docudrama «Above and below» του Νίκολας Στάινερ. Ένα ζευγάρι ζει σε ένα υπόγειο τούνελ του Λας Βέγκας. Ένας άντρας επιβιώνει στην έρημο της Καλιφόρνια στέλνοντας μηνύματα σε άδεια μπουκάλια στον Θεό. Μια κοπέλα ονειρεύεται να φύγει μακριά, πολύ-πολύ μακριά, να ταξιδέψει στον Άρη, και προσομοιώνει αποστολές στον κόκκινο πλανήτη σε μια έρημο της Γιούτα. Χαρακτήρες που κινούνται στο περιθώριο της σύγχρονης αμερικανικής ζωής και αναζητούν το νόημα της ύπαρξης στα πιο περίεργα σημεία της χώρας με τους πιο ακραίους τρόπους. Ντοκιμαντέρ που φλερτάρει με… περιπέτεια φαντασίας, ένα από τα παράδοξα της χρονιάς.

Αργεντίνικοι οι δύο επόμενοι τίτλοι. «Η κυρία των σκύλων» έρχεται βραβευμένο από το Ρότερνταμ. Λίγο πιο έξω από το Μπουένος Άιρες μια γυναίκα, μόνη, περπατά στα λιβάδια με μόναδική συντροφιά τους σκύλους της, ελεύθερους γύρω της να τρέχουν, να παίζουν, να κυλούν στο έδαφος. Ένα πορτρέτο ενός χαρακτήρα έξω από τα στενά όρια της mainstream, συχνά ασφυκτικής κοινωνίας, ένα ταξίδι απόδρασης και ανακάλυψης της αλήθειας που μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί έξω, ένας ύμνος στον απόλυτο δεσμό ανθρώπου και φύσης.

Η «Πυρκαγιά» μιλά για την Λουτσία, σεφ σε εστιατόριο του Μπουένος Αϊρες και τον Μαρτσέλο, εκπαιδευτικός, τριαντάρηδες, ερωτευμένοι, με όνειρα για τη ζωή και εκατό χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη τους κοινή αγορά: ένα σπίτι. Ο πωλητής, όμως, αναβάλλει τα συμβόλαια για την επόμενη μέρα. Πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή τους αυτή η αναβολή; Ένα 24ωρο γεμάτο ένταση και αγωνία...

Ολοκληρώνουμε με το «How to Win at Checkers (Every Time)» του Ταϊλανδού Τζος Κιμ. Μέσα από την οπτική ενός 11χρονου αγοριού, η ιστορία ενηλικίωσης μιας οικογένειας ορφανών στην Μπαγκόγκ μοιάζει ολότελα διαφορετική από όσα έχουμε συνηθίσει. Όλες οι πλοκές και οι προσωπικές διαδρομές μπλέκονται με χαμηλών τόνων συναντήσεις, σε ένα ευάισθητο ντεμπούτο που καταφέρνει να εξερευνά προσωπικές αναζητήσεις ταυτότητας μέχρι τον δυσβάσταχτο ρόλο της κοινωνικής διαφθοράς.

Τρέιλερ των ταινιών, εδώ.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
1 day

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos