Νύχτες 13: "The King of comedy" - REVIEW

Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2013, 12:07

Τhe King of comedy

Βιρτουόζος Σκορσέζε

9/10

O τεράστιος Τζέρι Λιούις υποδύεται τον κωμικό αστέρα ‘Τζέρι Λάνγκφορντ’ που μεσουρανεί στα τηλεοπτικά δρώμενα του μεγάλου μήλου, σε ένα ρόλο για τον οποίο ήταν επίσης υποψήφιοι οι εξίσου τεράστιοι Τζόνι Κάρσον, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Ντίν Μάρτιν, Φράνκ Σινάτρα, Τζόι Μπίσοπ και Όρσον Γουέλς. Ο Λάνγκφορντ γίνεται η εμμονή του loser wanna-be comedian Ρούπερτ Πάπκιν (Ντε Νίρο) σε τέτοιο βαθμό ώστε ο τελευταίος από απλός stalker να καταλήξει να απαγάγει το είδωλό του προκειμένου να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη..

Η παράνοια δε σταματά εδώ, αφού ο ολίγον σχιζοφρενής φάν του διάσημου κωμικού έχει στήσει ολόκληρο στούντιο στο σπίτι του με φιγούρες του παρουσιαστή, της Λάιζα Μινέλι, ακόμα και τοιχογραφίες με κοινό και ηχογραφημένα χειροκροτήματα, προκειμένου να ‘δίνει’ το δικό του σόου και να είναι βασιλιάς στο μαγικό κόσμο που ονειρεύεται, αυτόν του θεάματος...

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του μαγεύει με την καθηλωτική του ερμηνεία (σημειώστε ότι προκειμένου να εξαγριώσει τον Λιούις και να πετύχει την τέλεια χημεία μαζί του στη σκηνή που έρχονται αντιμέτωποι οι δυο τους στο εξοχικό, ο ‘method actor’ Ντε Νίρο έκανε αντισημιτικά σχόλια για τον τελευταίο. Ο Λιούις όπως παραδέχτηκε μετά από χρόνια, αρχικά σοκαρίστηκε με αυτό, αλλά συγκρατήθηκε και συνέχισε να παίζει).

Με τη βιρτουόζα σκηνοθετική ματιά του Σκορσέζε και το πάντα σικάτο στύλ που διακατέχει τις ταινίες του, στην οθόνη εκτιλύσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις, με τον Ρούπερτ να μεταμορφώνεται από αφελή ακίνδυνο loser σε πανέξυπνο και σπιρτόζο winner. Ο Σκορτέζε κάνει τη δική του κριτική απέναντι στο χώρο του θεάματος, στη ‘λάμψη’ και το σκοτάδι που υπάρχει γύρω, στο παρασκήνιο, στην ψεύτικη αίγλη που περιτριγυρίζει τους καλούμενους ‘τηλεοπτικούς αστέρες’ (ο μονόλογος του Λιούις κατά την απαγωγή του είναι πολύ χαρακτηριστικός). Σινάτρα, Talking Heads, Ray Charles, Van Morisson συνθέτουν το soundtrack του αριστουργήματος του Μάρτιν Σκορσέζε.

ΥΓ: Μήπως... κάπου στο δρόμο.. πήρε το μάτι σου τους.. The Clash? Ο μαέστρος Σκορσέζε γνωρίζει..

Προβάλλεται Τετάρτη 25/9 στις 6.15 μ.μ., Ideal

Ειρήνη Κατσαρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos