En Lefko 17: "The dinner" - Κριτική

Δημοσίευση: 30 Απριλίου 2017, 15:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: Δύο αδέρφια βγαίνουν για δείπνο μετά των συζύγων τους σε πρωτοκλασάτο εστιατόριο. Από τα ορεκτικά μέχρι το γλυκό, αποκαλύπτουν σταδιακά τους πραγματικούς τους εαυτούς με αφορμή ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται τα παιδιά τους.

Άποψη: Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Herman Koch, αλλά με τη δράση να έχει μεταφερθεί σε μια ανώνυμη πόλη της Αμερικής, το The Dinner του Oren Moverman (The Messenger, Time Out of Mind) χρησιμοποεί τη συνάντηση για δείπνο μεταξύ γονιών (που έχουμε δει και στο Carnage του Roman Polanski) και με flashbacks κατά τη διάρκειά του μας παρουσιάζει το παρελθόν των πρωταγωνιστών του και το τραγικό γεγονός που τους ανάγκασε να συναντηθούν πάνω από πιατέλες με πανάκριβα τυριά.

Ποια είναι τα ζευγάρια; Ο Paul Lohman (Steve Coogan), πρώην καθηγητής ιστορίας σε δημόσιο σχολείο με τη σύζυγό του Claire (Laura Linney) και ο αδερφός του Paul, Stan (Richard Gere), μέλος του Κονγκρέσου και υποψήφιος Κυβερνήτης με την αρκετά νεότερή του Katelyn (Rebecca Hall). Η ένταση που θα δημιουργηθεί μεταξύ τους είναι φανερή ακόμα και από τους τίτλους αρχής και μπορεί να προβλεφθεί από τις σκηνές στις οποίες τους βλέπουμε να ετοιμάζονται και να πηγαίνουν προς το εστιατόριο: κανείς τους δεν φαίνεται να θέλει να είναι εκεί.

Όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια τα δύο αδέρφια δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, μιας και ο Paul, ο οποίος πάσχει μάλλον από μανιοκατάθλιψη (το όνομα της ασθένειάς του δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία), νιώθει ότι μεγάλωσε στη σκιά του γοητευτικού αδερφού του, τον οποίο αντιπαθεί ακόμα περισσότερο επειδή ασχολήθηκε με την πολιτική.

Έτσι, καθόλη τη διάρκεια του δείπνου, ο Paul δεν μπορεί να σταματήσει να πετάει μπηχτές, τόσο στον αδερφό του όσο και στο προσωπικό του εστιατορίου που τους παρουσιάζει κάθε πιάτο σαν να είναι η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. Ο Coogan κάνει καταπληκτική δουλειά με το ρόλο του, είναι αυτός ο εκνευριστικός τύπος που θέλει να πετάει συνέχεια μια έξυπνη, πλην προσβλητική ατάκα ή να αυτοσαρκάζεται ανελέητα, για να κρύψει το γεγονός ότι υποφέρει κάθε λεπτό που περνάει.

Ο Stan από την άλλη δεν έχει χρόνο για τα τερτίπια του αδερφού του, αφού σηκώνεται κάθε λίγο και λιγάκι για να απαντήσει σε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα, προς εμφανή δυσαρέσκεια της συζύγου του. Ο Richard Gere είναι κομμένος και ραμμένος για το ρόλο του bon viveur πολιτικού, που έχει μεν έντονες κοινωνικές ανησυχίες αλλά θέλει το κρασί του να κοστίζει 3 φορές πάνω από το βασικό μισθό.

Οι δύο γυναίκες του τραπεζιού παίζουν αρχικά τον δύσκολο ρόλο του συντονιστή της συζήτησης, αλλά όταν η κουβέντα καταλήγει στα παιδιά τους, τα οποία έχουν πρόσφατα διαπράξει μια εγκληματική ενέργεια, είναι που παίρνουν το πάνω χέρι και καθορίζουν το πώς και αν θα τιμωρηθούν. Η Laura Linney είναι γνωστό ότι είναι ηθοποιός-πολυεργαλείο και μπαίνει με ευκολία στο πετσί κάθε ρόλου της, ενώ η Rebecca Hall αποδεικνύει και σε αυτήν την ταινία ότι είναι εδώ και καιρό έτοιμη για μεγάλα πράγματα.

Ο Overman δεν χάνει ούτε το πετάρισμα των ματιών των πρωταγωνιστών του, ειδικά τις στιγμές που αυτό είναι αναγκαίο και το τελικό αποτέλεσμα κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση, θέτοντας του μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα. Είναι οι οικογενειακές σχέσεις μια μορφή εμφυλίου πολέμου; Είναι τα εγκλήματα που κάνουν οι γονείς στο όνομα των παιδιών τους δικαιολογημένα;

Καθώς δεν παίρνει τη θέση καμίας πλευράς και δεν δίνει εύκολες ή διδακτικές απαντήσεις σε δύσκολα ηθικά ερωτήματα, το The Dinner θα βρει το κοινό του στους θεατές που θέλουν μια ταινία να τους δίνει τροφή για σκέψη, ώστε να βγάλουν μετά οι ίδιοι τα δικά τους συμπεράσματα.

6 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos