Τυχερό αστέρι

Τυχερό αστέρι - κριτική ταινίας

Αν υπάρχει μια ιδέα στην οποία επανέρχεται ο Hirokazu Kore-eda, αυτή είναι η οικογένεια. Τι μορφές και είδη λαμβάνει, τι μπορεί να προσφέρει, ποια η σημασία της στις ζωές των ανθρώπων. Τι είναι τελικά οικογένεια; Το πλαίσιο των ανθρώπων στο οποίο γεννιέσαι ή αυτό που σε μεγαλώνει, σε νοιάζεται, σε προσέχει, σε βοηθά να αντιμετωπίσεις την σκληρότητα της ζωής;

Για την νέα του ταινία, το “Broker”, ο Kore-eda ταξιδεύει στην Νότια Κορέα, όχι μόνο για να δουλέψει με τον υπέροχο Song Kang-ho (“Parasite”, “Memories of Murder”), αλλά και γιατί εκεί υπάρχουν τα λεγόμενα “baby boxes”, ένα σύστημα με ειδικά διαμορφωμένα “κουτιά” έξω από εκκλησίες στα οποία μπορεί να κανείς να αφήσει με ασφάλεια ένα ανεπιθύμητο μωρό, αντί για τον δρόμο ή τα σκουπίδια.

Από αυτά τα κουτιά ο Ha Sang-hyeon (Song), ιδιοκτήτης καθαριστηρίου και εθελοντής στην Εκκλησία, μαζί με τον φίλο του Dong-soo (Gang Dong-won) παίρνουν τα μωρά και τα πουλούν παράνομα σε οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους. Το οργανωμένο τους σχέδιο αλλάζει ξαφνικά όταν μια νεαρή μητέρα (Lee-Ji-eun) επιστρέφει στην εκκλησία για να πάρει πίσω το μωρό της, ενώ παράλληλα δύο νεαρές ερευνήτριες (Bae Doona και Lee Joo-young) ακολουθούν κάθε τους βήμα.

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το “Broker” δεν είναι συμβατικό και αφελές. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το προκλητικό θέμα της παράνομης υιοθεσίας βρεφών είναι παραπάνω απ’ ότι θα θέλαμε γλυκανάλατος και οι χαρακτήρες του, ιδιαίτερα οι δύο “εγκληματίες”, μοιάζουν βγαλμένοι από μια άλλη, πολύ πιο ροζ και δοτική, πραγματικότητα. Η ήπια προσέγγισή του στην προκειμένη μοιάζει ελλιπής και σε συνδυασμό με την απλοϊκή, συντηρητική δομή και την μελοδραματική, αναμενόμενη πλοκή το αποτέλεσμα δεν δουλεύει ιδιαίτερα.

Τι δουλεύει; Αδιαμφισβήτητα το συναίσθημα, που γνωρίζει να δημιουργεί ο σκηνοθέτης ακόμα κι όταν τίποτα άλλο γύρω δεν λειτουργεί, και βέβαια η οπτική του, που κοιτάζει πάντα τους ανθρώπους απ’ όλες τις πλευρές, επιλέγοντας την πολλαπλότητα και την εσωτερική σύγκρουση απέναντι στις εύκολες, γραμμικές απαντήσεις.

Ακόμα κι αν αυτά δεν σβήνουν τις ουσιαστικές αστοχίες, η τρυφερότητα του αποτελέσματος ίσως βρει το κοινό της.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Mar 2023, 03:51
Ενημέρωση: 23 Mar 2023, 02:59
Τίτλος:
Τυχερό αστέρι (Broker)
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Μαρτίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο