Σύνοψη: Η Χριστίνα, μια νεαρή μοναχή, φεύγει κρυφά από το απομονωμένο μοναστήρι της για να φροντίσει ένα επείγον προσωπικό της ζήτημα. Η αινιγματική περιπλάνηση της νεαρής καλόγριας όμως. δεν αποδίδει καρπούς – δεν βρίσκει τον άνθρωπο που ψάχνει.

Καθώς επιστρέφει άπρακτη στο μοναστήρι, η μοίρα της επιφυλάσσει μια απροσδόκητη εξέλιξη. Ένας αστυνομικός επιθεωρητής ερευνά την τύχη της Χριστίνας, ακολουθώντας τα ίχνη της διαδρομής της σε ολόκληρη την πόλη. Ο αποφασισμένος αστυνομικός θα ανακαλύψει θαυμαστά πράγματα – κυριολεκτικά.

Άποψη: Το νέο ρουμάνικο σινεμά πάντα έχει την τιμητική του στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, και έτσι πέρσι δεν προκαλεί εντύπωση που στο Φεστιβάλ Βενετίας και στο τμήμα των Οριζόντων, ξεχώρισε το Θαύμα του Bogdan George Apetri, ένας συνδυασμός road movie και ιστορίας μυστηρίου, με τα δύο είδη να διαμορφώνουν τα δύο αντίστοιχα διακριτά μέρη της ταινίας.

Στο πρώτο μέρος της ταινίας μια 19χρονη μοναχή εγκαταλείπει για φαινομενικά άγνωστους λόγους το μοναστήρι και περιοδεύει στην πόλη μέσα σε ένα ταξί για να καταλήξει σε ένα νοσοκομείο. Στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει ένας μεσήλικας αστυνομικός που διερευνά μια υπόθεση, την διαδρομή της μοναχής.

 Δύο ταινίες με δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές διαφορετικούς μεταξύ τους σε μια Ρουμανία που προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινωνική της ταυτότητα μέσα από τις αντιθέσεις, που είναι ορατές και στους ήρωες του θαύματος.

Το πρώτο μέρος έχει κάτι από το σινεμά διαλόγου του Παναχί ή του Κιαροστάμι, με τους ετερόκλητους χαρακτήρες που συζητούν περί ανέμων και υδάτων καθοδόν προς μια περιοχή από την οποία περιμένουν πολλά ή αναζητούν την ζωή. Έτσι, η Χριστίνα αναζητά το δικό της θαύμα. Στα συν του πρώτου μέρους η εξαιρετική ανερχόμενη Ρουμάνα ηθοποιός Ioanna Bugarin με ένα πολύ εκφραστικό πρόσωπο που προσθέτει πολλά στον χαρακτήρα της μέσα στην αφηγηματική ελλειπτικότητά του.

Έπειτα την διαδέχεται ο Emanuel Parvu που αναλαμβάνει τον ρόλο του επιθεωρητή με σκοπό να διαλευκάνει τι έχει συμβεί στο πρώτο μέρος της ταινίας και να βοηθήσει και εμάς να καταλάβουμε τι έγινε, ποια τα κίνητρα των πράξεων της, τι συνέβη γενικότερα, χωρίς να μπορούμε να πούμε άλλες λεπτομέρειες για να μην προδώσουμε μυστικά της ταινίας.

Ενώ οι αργοί και λιτοί ρυθμοί του πρώτου μισού αποδίδουν καρπούς, εντείνοντας την αίσθηση μυστηρίου, στο δεύτερο αποτυγχάνει να εξελιχθεί σε ένα γνήσιο θρίλερ μυστηρίου. Το αυτοκίνητο και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και εκεί μέσα γίνονται οι κρίσιμες συζητήσεις.

Η ταινία σίγουρα δεν κάνει το θαύμα της, αλλά διερευνά μια ιστορία που το θαύμα κρύβεται μέσα στην ειρωνεία και την δυστυχία της ζωής.

Πρώτη δημοσίευση: 26 May 2022, 03:55
Ενημέρωση: 2 Jun 2022, 00:15
Τίτλος:
Το θαύμα (Miracol)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Μαϊου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos