Τα πάνω κάτω

Τα πάνω κάτω - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο γιος μιας ώριμης γυναίκας, η οποία δουλεύει ως δραματοθεραπεύτρια στις φυλακές, πανικοβάλλεται όταν μαθαίνει ότι η μητέρα του σκοπεύει να παντρευτεί έναν ληστή που σύντομα θα αποφυλακιστεί. Θα κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει, αλλά η συνάντηση με τον μελλοντικό πατριό του θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

 Άποψη: Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Louis Garrel είναι μια οικογενειακή φάρσα που προσφέρει σε ίσες δόσεις το γέλιο, το συναίσθημα αλλά και τη δράση. Με αυτοβιογραφικό ύφος αφού και η ίδια η μητέρα του παντρεύτηκε στη φυλακή, ο Garrel γράφει και σκηνοθετεί μια πρωτότυπη ταινία ενηλικίωσης.

Η Anouk Grinberg υποδύεται με μεγάλη ζεστασιά τη Sylvie, μια ζωηρή μεσήλικη γυναίκα που διδάσκει υποκριτική σε μια φυλακή έξω από το Παρίσι και είναι τρελά ερωτευμένη με έναν καταδικασμένο κλέφτη. Ο Roschdy Zem είναι κάτι παρά πάνω από πειστικός στον ρόλο του Michel. Όπως και ο χαρακτήρας που υποδύεται, ο Zem είναι τόσο καλός στην υποκριτική που μας κάνει να κατανοούμε γιατί η Sylvie υποκύπτει στην γοητεία του. O Louis Garrel υποδύεται τον Abel, έναν νεαρό που έχει χάσει τη γυναίκα του και δουλεύει ως ξεναγός σε ενυδρείο. Η καλύτερή του φίλη -που ήταν επίσης καλύτερη φίλη της αποθανόντος συζύγου του- η Clélemence είναι ζωηρή και διασκεδαστική. Η χημεία του Garrel με τη Noémie Merlant είναι εμφανής και λειτουργεί σε κάθε σκηνή, ενώ θα ήταν άδικο να μην πούμε ότι η ηρωίδα της κλέβει την παράσταση.

Σκηνοθετώντας το δικό του σενάριο, το οποίο συνυπογράφουν οι Tanguy Viel και Naïla Guiguet, ο Garrel εξερευνά τα κωμικά αποτελέσματα της εισβολής του θεατρικού παιχνιδιού στην πραγματική ζωή, καθώς και την κωμική τάση της πραγματικότητα να μας μεταμορφώνει σε αυτό που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε. Ενώ ως σκηνοθέτης ο Garrel δίνει στην ταινία μια χαριτωμένη υπερβολή, καταφέρνει παράλληλα να διατηρεί την ιστορία ενδιαφέρουσα ενώ είναι εξαιρετικός στο να σκιαγραφεί τους  χαρακτήρες.

Mια άποψη για την ταινία από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το "The Innocent" είναι δύο ταινίες -το πρώτο μέρος είναι κωμωδία και το δεύτερο ταινία δράσης- κάτι που το καθιστά απολαυστικά ιδιόρρυθμο, ανατρεπτικό και συγκινητικό. Και αποδεικνύει πως ένα κλισέ μοτίβο, όπως αυτό του νεαρού γιου που δεν συμπαθεί τον καινούριο άντρα της μητέρας του, μπορεί να πάρει νέα τροπή και τελικά να μας αφορά όλους όταν αντιμετωπίζεται με φρέσκια ματιά και τόσο εύστοχες ερμηνείες.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Jul 2023, 11:24
Ενημέρωση: 13 Jul 2023, 01:53
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Τα πάνω κάτω (L'innocent)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Ιουλίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos