Ο Joe Gardner (με τη φωνή του Jamie Foxx) είναι ένας δάσκαλος μουσικής που ονειρεύεται να γίνει διάσημος τζαζ πιανίστας. Όταν του δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να λάμψει, ένα ατύχημα τον στέλνει σε ένα μετέωρο μέρος ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Εκεί, οι νέες ψυχές αποκτούν την προσωπικότητα που θα τις συνοδεύσει στη Γη. Ο Joe θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη ζωή και συνεργάζεται με την απρόθυμη, πρώιμη ψυχή 22 (με τη φωνή της Tina Fey) προσπαθώντας να την καθοδηγήσει και να την εμπνεύσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες στη Γη. Τι είναι αυτό που μας καθορίζει, που μας κάνει αυτό που είμαστε; Είναι θέμα ψυχής ή στιγμής;

Πέντε χρόνια μετά το εξαιρετικό "Ιnside Out", η Pixar και ο Πιτ Ντόκτερ επιστρέφουν με μια ενήλικη και πολύ πιο jazz εκδοχή του, η οποία όμως μάλλον υπονομεύεται από το αρχικό φιλμ. Και αυτό γιατί η προσπάθειά του δημιουργικού team να μετεγχύσει την αρχική σεναριακή πρωτοτυπία σε ένα πλαίσιο μεσήλικης υπαρξιακής κρίσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί επτυχημένη: η ισορροπία εδώ μεταξύ σκεπτόμενης φαντασίας και συναισθήματος είναι κάτι παραπάνω από "καλοβαλμένη". Οι μικροί θεατές θα μείνουν με πολλές απορίες, οι μεγάλοι ηλικιακά μάλλον γρήγορα θα βαρεθούν να παρακολουθούν τα εύπεπτα και απλοϊκά μηνύματα της ταινίας.

Εκτός βεβαίως και αν πρόκειται για λάτρεις της jazz (οπως ο υπογράφων): εκεί θα συγκινηθειτε σε αρκετές στιγμές, στις οποίες ο πρωταγωνιστής δάσκαλος μουσικής προσπαθεί να ζήσει το όνειρό του, να παίξει jazz επαγγελματικά σε ένα κοινό που θα τον εκτιμά και θα γεμίσει την ζωή του μεθώντας με το όνειρό του. Και όταν φτάνει τόσο κοντά και κινδυνεύει όλα αυτά να στερηθεί, είναι η γλυκιά λαχτάρα σε όλο του το είναι προσπαθώντας να αναζητήσει, να βρει και να αγκιστρωθεί από την σπίθα για να ευφράνει την ψυχή του και να ζήσει την ζωή του όπως την είχε ονειρευτεί και είχε επενδύσει σε αυτή. 

Κάτ χάνεις και κάτι κερδίζεις σε αυτή την ζωή. Στο "Soul", η Pixar χάνει το στοίχημα και την ευκαιρία να μιλήσει απλά και κατανοητά στην καρδιά του μικρού θεατή: η αναφορά της ταινίας στο μεταφυσικό κομμάτι, είναι σχεδόν ακατανόητη, εν τέλει αποστασιοποιημένη και μάλλον βαρετή. 

Το μεγαλείο της ψυχης και η σπουδαιότητα του να κυνηγάς το όνειρό σου, να ανζητάς συνεχώς την ταυτότητά σου, η υπαρξιακή σου αγωνία να μην καπελώνει τα αισθήματα αγάπης και κατανόησης, αλλά και η ευαισθητοποίηση για τον συνάνθρωπο, όλα αυτά σίγουρα θα μπερδέψουν και θα αποπροσαντολίσουν το πρωτεύον ηλικιακό κοινό αυτού του φιλμ. 

Σίγουρα θα εκτιμηθούν σαφώς περισσότερο από ενήλικο κοινό και αυτό είναι μάλλον ένα κερδισμένο στοίχημα της ταινίας, αν και τα αφηγηματικά επίπεδα στα οποία ελίσσεται δεν ικανοποιούν πάντα την αδημονία της συναίσθησης. Το κομμάτι όμως που εξελίσσεται στην Γη και που επιχρωματίζεται από jazz συναισθηματικές αποχρώσεις είναι σχεδόν αφοπλιστικό, ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας της σεναριακής εξέλιξης κουμπώνει γάντι, ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις. 

Επαναλαμβάνω όμως πως η ταινια αποτυγχάνει στην βασική της αποστολή, να διασκεδάσει το βασικό της ηλικιακό κοινό και εν τέλει το συνονθύλευμα "ψυχών" της μένει μετέωρο. 

Διαθέτει όμως τουλάχιστον αυθεντικά ρομαντική ματιά.

Η εταιρεία διανομής μας ενημέρωσε ότι "οι στουντιακές ταινίες δεν έχουν screener". Τόσους μήνες μετά την αρχική προβολής της ταινίας, ποιος ο λόγος να μην έχουν, απαντούμε εμείς. Τουλάχιστον, πληροφορηθήκαμε ότι θα γίνει μια προσπάθεια δημοσιογραφικών προβολών, παρά τα εμπόδια των υγειονομικών περιορισμών...

Πρώτη δημοσίευση: 21 May 2021, 01:38
Ενημέρωση: 27 May 2021, 03:14
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Soul
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Μαϊου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos