Σύνοψη: Η Μαίρη είναι ένα δεκάχρονο ζωηρό κορίτσι που ζει στην Ινδία με τους ευκατάστατους γονείς της. Όταν αυτοί πεθαίνουν αιφνιδίως αναγκάζεται να πάει στην Αγγλία και να ζήσει με τον θείο της και την αυστηρή οικονόμο του. Εκεί μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει, εξερευνά την έπαυλη και ανακαλύπτει καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Επιπλέον θα βρει το κλειδί για έναν μυστικό κήπο στο οποίο μαζί με μία απρόσμενη συντροφιά θα ζήσει περιπέτειες που θα αλλάξουν την ζωή της για πάντα.

Άποψη: Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 1911 της Frances Hodgson Burnett, ο Μυστικός Κήπος μεταφέρεται για τέταρτη φορά στο σινεμά (1919, 1949 και 1993 οι τρείς άλλες εκδοχές με πιο γνωστή την τελευταία από την Agnieszka Holland) χωρίς να διαθέτει το θάρρος να προσθέσει κάτι διαφορετικό.

Την είδαμε ως βωβή ταινία (1919), ως ασπρόμαυρη με ήχο (1949), ως έγχρωμη, καλογυρισμένη και πιστή στο πρωτότυπο (1993), επομένως η τέταρτη φορά, τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίον γίνεται, φαντάζει κάπως άτοπη. Παρότι είναι καλογυρισμένη, αρκετά πιστή στο κείμενο αλλά και στην εποχή που διαδραματίζεται, δηλαδή απαρχές 20ού αιώνα, διστάζει να καινοτομήσει.

Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά δείχνει δειλία ακόμα και απέναντι σε πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια παιδική ταινία, θυμίζοντας περισσότερο την Narnia με την ντουλάπα και τον κρυφό κόσμο με ξωτικά και τα ομιλούντα λιοντάρια και λιγότερο μια ιστορία που ναι μεν διαθέτει φαντασία και παιδικότητα, ωστόσο στέκεται κριτικά απέναντι στην εποχή της. Όπως και τα παιδιά στην Narnia πηγαίνουν σε σπίτι συγγενών και εν τέλει αναμετρώνται με έναν παράξενο και αθέατο κόσμο, έτσι και εδώ η μικρή Μαίρη μένει πλέον με τον θείο της, έπειτα από τον απροσδόκητο χαμό των γονιών της, ανακαλύπτοντας έναν μυστικό κήπο γεμάτο νέες εμπειρίες.

Η φαντασία βέβαια δεν είναι τόσο έντονη, καθώς δεν βρίσκει μυθικά όντα και μυστικά βασίλεια αλλά πολύ πιο απλά πράγματα που ίσως δεν είναι αρκετά να κρατήσουν έναν έφηβο ή έναν ενήλικο παρά μόνο μικρά παιδιά. Ένα ταλαντούχο καστ (Colin Firth, Julie Walters) επιστρατεύεται σε δεύτερους ρόλους αδυνατώντας εντούτοις να προσδώσει κάτι καλύτερο σε μια ιστορία που από το μέσο και μετά αποδυναμώνεται και εξ ανάγκης επαναλαμβάνεται. Δεν καταφέρνει να γίνει κάτι καλύτερο από μια ιστορία με ένα παιδί που δεν υπακούει στις εντολές του κηδεμόνα και κάνει σκανταλιές πηγαίνοντας σε μέρη που δεν πρέπει να μάθει κανείς άλλος.

Κάτι δηλαδή χιλιοειπωμένο στο σινεμά παιδικών ταινιών. Η προσέγγιση του Marc Munden κινείται στα πλαίσια του προβλεπόμενου και του ασφαλούς. 

Πρώτη δημοσίευση: 22 Oct 2020, 03:14
Ενημέρωση: 29 Oct 2020, 12:09
Τίτλος:
The secret garden (Ο μυστικός κήπος)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos