Η ταινία ΜΙΑ ΖΩΗ αφηγείται την αληθινή ιστορία του Sir Nicholas 'Nicky' Winton, ενός νεαρού άνδρα που ζούσε στο Λονδίνο, τον οποίο υποδύεται ο Johnny Flynn, ο οποίος, μαζί με τον Trevor Chadwick (τον ρόλο του Alex Sharp) και την Doreen Warriner (την υποδύεται η Romola Garai) της Βρετανικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Nicky επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία και την Αυστρία εξαιτίας της ανόδου των Ναζί στην εξουσία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και τρόφιμα, και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα πριν κλείσουν τα σύνορα; Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια, ο Winton οργάνωσε τρένα και πτήσεις για να μεταφέρει αυτά τα παιδιά στην ασφάλεια της Αγγλίας. 

Τα παιδιά που σώθηκαν στη Διάσωση της Πράγας αναφέρονται ως «Kinder» ή «Τα παιδιά του Nicky». Ο όρος «Kindertransport» αναφέρεται επίσημα στο πρόγραμμα που διοργανώνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Με την πάροδο του χρόνου, ο όρος «kindertransport» έφτασε να καλύπτει στην καθομιλουμένη κάθε διάσωση παιδιών προσφύγων από μέρη που κινδυνεύουν από τον έλεγχο των Ναζί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 άνθρωποι ζωντανοί σήμερα λόγω της διάσωσης της Πράγας.

Τρομερός ξανά ο Άντονι Χόπκινς στα 86 του με μια πλούσια συναισθηματικά ερμηνεία που φωτίζει όχι μόνο τον ρόλο, αλλά και ολόκληρο το φιλμ ανά διαστήματα και που αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο η ταινία δεν σε παρασύρει στην άφθονη μελοδραματική του προδιάθεση που μάλλον πονηρά μασκαρεύει με ακαδημαϊκή εσάνς. 

Ο Χόπκινς ενσαρκώνει τον ηλικιωμένο Γουίντον, καθώς αναπολεί όσα συνέβησαν και είναι το μόνο κομμάτι της ταινίας με βάθος στην ανάγνωση που δεν εμπίπτει στην safe συγκινησιακή προσέγγιση του One Life που με άξονα το (σίγουρα συγκινητικό) κεντρικό θέμα του που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, προσπαθεί να φέρει δάκρυα στα μάτια όπως και νά'χει. 

Το μήνυμα πάντως είναι δυνατό και επίκαιρο: αλληλεγγύη και αυταπάρνηση και ξεβόλεμα. Ειδικά στις πολύ δύσκολες ημέρες που διανύουμε, όλα αυτά είναι απαραίτητα. 

Και όσο σκληρόπετσοι/ες και αν είστε, η στιγμή που ο Άντονι Χόπκινς ως Νίκολας Γουίντον έρχεται (μετά από τόσα χρόνια) πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς που ευεργέτησε, θα σας λυγίσει...

Πρώτη δημοσίευση: 18 Jan 2024, 04:22
Ενημέρωση: 25 Jan 2024, 13:31
Συντάκτης: 
Τίτλος:
One life (Μια ζωή)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Ιανουαρίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos