νώ εργάζεται ως διανομέας, ο Αντουάν, ένας φιλόδοξος νεαρός ράπερ από τα προάστια του Παρισιού, συναντά την κυρία Λουαζό, μία επιφανή δασκάλα φωνητικής στην Όπερα του Παρισιού. Άναυδη από το καθαρόαιμο ταλέντο του, τον συστήνει στον κόσμο της όπερας.

Ο Αντουάν γίνεται μαθητής της, αλλά κρύβει το όνειρό του από την οικογένεια και τους φίλους του από φόβο ότι δεν θα τον καταλάβουν. Νιώθει διχασμένος ανάμεσα στην ανώτερη αστική τάξη και τα προάστια στα οποία μεγάλωσε. Σύντομα, όμως, πρέπει να βρει τη δική του φωνή και θέση.

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Claude Zidi Jr.

Πώς προέκυψε η ιδέα της ταινίας;

Όλα άρχισαν σε ένα κόκκινο φανάρι. Σταματημένος εκεί είδα δύο εφήβους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, που χόρευαν ροκαμπίλι μπροστά στους φίλους τους. Είδα μία τεράστια αντίθεση και φαντάστηκα τη διαφορά ανάμεσα στη ραπ και την όπερα. Αγαπώ τη μουσική και ήθελα να παντρέψω τα δύο αυτά διαφορετικά είδη. Μετά επέκτεινα τη διαφορά ανάμεσα στα προάστια και την Όπερα Γκαρνιέ.

Η αντίθεση ελλοχεύει και στα θέματα της ταινίας: οι προκαταλήψεις ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα, οι καθόλου αναμενόμενες επιλογές ζωής, η εικόνα που δίνουμε στους άλλους, οι ευκαιρίες που αρπάζουμε ή που αφήνουμε…

Ο Αντουάν κρατά τη μοίρα του στα χέρια του, όλα εξαρτώνται από αυτόν και κανείς δεν είναι στη δική του θέση… Η μάχη που έχει να δώσει είναι με τον εαυτό του. Η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές και εμείς πρέπει να ξέρουμε πώς να τις ξεπεράσουμε. Ο Αντουάν πρέπει να ξεπεράσει τις αντιφάσεις του.

Η ταινία δείχνει ότι σε κάποια φάση της ζωής μας πρέπει να μας καθοδηγήσει κάποιος…

Φυσικά, και κυρία Λουαζό αποφασίζει να βοηθήσει τον Αντουάν, αλλά αφήνει την επιλογή στον ίδιο. Τον αφήνει να προσπαθήσει και μετά να αποφασίσει. Αυτή η γυναίκα απλώς ανάβει τη φλόγα…

Καταφέρατε να κάνετε γυρίσματα στην Όπερα του Παρισιού…

Πέτυχαμε να πάρουμε άδεια την τελευταία στιγμή, ειδικά για τις σκηνές όπου παραδίδονται τα μαθήματα φωνητικής. Το σπουδαίο με την Όπερα Γκαρνιέ είναι το πόσο πανέμορφη είναι, όπου κι αν στρέψεις τον φακό. Αλλά το δύσκολο ήταν να μην το παρακάνουμε με την ομορφιά της και αποσπάσουμε την προσοχή του κοινού από τους χαρακτήρες στο σκηνικό… Χρειάστηκε να βρεθεί η ισορροπία για να δείξουμε αυτό το μοναδικό μέρος χωρίς να ρουφήξει το μεδούλι της ταινίας!

Μιλήστε μας για τον Mohamed Belkhir, γνωστό ως MB14, που ανέλαβε τον ρόλο του Αντουάν.

Τον ξέραμε για τη φωνή του, αλλά όχι για την υποκριτική του δεξιότητα… Τον είδα στο τηλεοπτικό «The Voice» και ήξερα ότι έχει ταλέντο και χάρισμα. Τον συνάντησα και κάναμε δοκιμαστικά με τον Guillaume Dyhesme που παίζει τον αδελφό του. Έτσι άρχισε η μαγεία. Ο ΜΒ14 πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Ήταν προφανές ότι ήξερε να τραγουδάει, αλλά πώς ξέρατε ότι θα μπορούσε και να παίξει;

Από τις συζητήσεις που κάναμε από την αρχή, κατάλαβα ότι πάντα ήθελε να παίξει, πολύ πριν γίνει τραγουδιστής. Ο MB14 άσκησε μεγάλη πίεση στον ίδιο του τον εαυτό να επιτύχει και χρειάστηκε πολλή δουλειά… Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό γιατί πάντα πετύχαινε διάνα… Σκηνοθετικά προσπάθησα να αιχμαλωτίσω στον φακό την ακρίβεια και τη φρεσκάδα του. Είναι σπάνιο στο σινεμά να ανακαλύπτεις έναν πρωτοεμφανιζόμενο σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είμαι πεπεισμένος ότι έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του, απλώς πρέπει να επιλέξει τους σωστούς ρόλους…

Απέναντι του, η κυρία Λουαζό. Επιλέξατε τη Michèle Laroque…

Ψάχναμε μία γνωστή ηθοποιό. Η ταινία είναι κωμωδία αλλά έχει βάθος και δεν θέλαμε να παρασυρθούμε στο σκοτάδι. Η Michèle μπόρεσε να αποδώσει τον χαρακτήρα με ελαφρότητα, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της. Χωρίς να το παρακάνει, η κυρία Λουαζό δεν είναι καλά στην ταινία, αλλά αυτό δεν φαίνεται με δραματικό τρόπο. Η Michèle ήξερε πώς να ερμηνεύσει τέλεια αυτό το ρόλο, με απόλυτο συντονισμό.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Jul 2022, 00:55
Ενημέρωση: 28 Jul 2022, 00:03
Τίτλος:
Ο τενόρος (Tenor)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos