Ο γιος της Σοφίας

Ο γιος της Σοφίας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών. 

Άποψη: Τέσσερα χρόνια μετά την "Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά", η Ελίνα Ψύκου επιστρέφει με μια φιλόδοξη προσπάθεια που απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη. Μια αλληγορία για την απατηλή ψευδαίσθηση της κοινωνιολογικής ανάτασης μιας χώρας που προσπαθεί να ενηλιωθει αποθεώνοντας το διικό της παραμύθι, ανάμικτη με την σκληρή και γεμάτη απρόοπτα παιδική ηλικία ενός νεαρού μετανάστη που βιώνει το δικό του παραμύθι της ασφάλειας (με στιγμές ονειροκαρπίας) και δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως η μητέρα του αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο που θα μπορούσε να είναι ο παππούς του, ώστε να καταφέρουν να ζήσουν στην χώρα που τους φιλοξενεί. 

Φιλόδοξη μεν, αλλά και κάπως άνιση η προσπάθεια της δημμιουργού που όσο συνομιλεί με τον μαγικό ρεαλισμό και υφαίνει ορισμένες πολύ όμορφες σκηνές, δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της και αξιοθαύμαστο έλεγχο του υλικού της, αλλά και του ύφους που αποτυπώνει στο κινηματογραφικό πανί. Από ένα σημείο και έπειτα όμως και σε αντιπαράθεση με τις εξαιρετικές μινιμαλιστικές ερμηνείες μητέρας και γιου (δεν ισχύει το ίδιο για την γραφική φιγούρα του παραμυθά συζύγου), η ζέση της για το μαξιμαλιστικό και το γκροτέσκο θολώνει την ραφινάτη μέχρι τότε αφήγηση και αποδυναμώνει το -τελικά αποπροσανατολιστικό- φινάλε.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Dec 2017, 05:35
Ενημέρωση: 7 Dec 2017, 15:27
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο γιος της Σοφίας (Ο γιος της Σοφίας)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos