Λαβύρινθος

Λαβύρινθος - κριτική ταινίας
European Media

Στον «Λαβύρινθο», η πόλη δεν είναι σκηνικό· είναι ο πρωταγωνιστής. Μικρές αφηγήσεις, θραύσματα καθημερινότητας, πρόσωπα που εμφανίζονται σαν φευγαλέες μορφές μέσα στα στενά και τις λεωφόρους, συνθέτουν έναν πολυφωνικό καμβά. Ο Αθανίτης παρακολουθεί την Αθήνα σαν μυστικό τοπίο — έναν χώρο όπου οι ιστορίες δεν λέγονται, αλλά υπονοούνται, αναδύονται και εξαφανίζονται.

Με τη χαρακτηριστική αισθητική του, που συνδυάζει το ποιητικό με το ωμό, το μινιμαλιστικό με το σπασμένο ρεαλισμό, ο Αθανίτης οικοδομεί μια ταινία–εμπειρία. Ένα αστικό πορτρέτο, μια περιπλάνηση όπου ο θεατής χάνει συνεχώς τον προσανατολισμό του για να βρει μια νέα, απροσδόκητη οπτική γωνία.

Θεματικές και Υφολογική Προσέγγιση

Ο «Λαβύρινθος» εξερευνά την αορατότητα των ανθρώπων σε μια μητρόπολη, το πώς η πόλη καταγράφει τις ζωές των κατοίκων της σαν μνήμη από τσιμέντο, την τελετουργική πλευρά της καθημερινότητας, τις μικρές, ανεπαίσθητες πράξεις που συχνά περνούν απαρατήρητες αλλά διαμορφώνουν τον παλμό της ζωής.

Η ταινία λειτουργεί σαν μια κινηματογραφική βόλτα χωρίς χαρτί και πυξίδα — μια άσκηση εμπιστοσύνης στον ρυθμό και στα σημάδια της ίδιας της πόλης.

Μέσα στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Είναι μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από τα νέον. Είναι μια πόλη, που αφού έζησε σ΄αυτό το παράξενο φως για δεκαετίες ολόκληρες, μπορεί να βουλιάξει πια οριστικά στο σκοτάδι, μπορεί να χαθεί.

Ο «Λαβύρινθος» δεν είναι απλώς μια ταινία για την Αθήνα· είναι μια ταινία για το πώς κινούμαστε μέσα στον κόσμο. Πώς χάνονται και ξαναβρίσκονται οι άνθρωποι. Πώς οι πόλεις καταπίνουν ιστορίες και πώς, κάποιες φορές, μας τις επιστρέφουν.

Μια κατάδυση στην καρδιά της πόλης, μέσα στις στοές στο κέντρο της Αθήνας και στους απίστευτους ανθρώπους τους. Ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ με οδηγό τον Κώστα Καζανά, το οποίο ανασυνθέτει την πραγματικότητα στα έγκατα της πόλης, συναντώντας στην περιπλάνησή του τους σουρεαλιστές, τον Βάλτερ Μπένγιαμιν, αλλά και το ίδιο το σινεμά.

«Ο Λαβύρινθος είναι μια ταινία για τη μυστική πλευρά της Αθήνας· για όσα υπάρχουν γύρω μας αλλά δεν τα βλέπουμε. Είναι μια ταινία για τις σιωπές της πόλης.» - Δημήτρης Αθανίτης

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης, μία από τις πιο ιδιαίτερες και συνεπείς φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζει την ταινία «Λαβύρινθος» – ένα υβριδικό κινηματογραφικό έργο που κινείται ανάμεσα στη μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ και τη χαρτογράφηση της πόλης, μετατρέποντας την Αθήνα σε έναν ζωντανό οργανισμό που αναπνέει, θυμάται και αφηγείται.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Jan 2026, 13:14
Ενημέρωση: 14 Jan 2026, 02:22
Τίτλος:
Λαβύρινθος
Σκηνοθεσία: 
Ηθοποιοί: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
75
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Ιανουαρίου 2026

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Reptile

Reptile

Θα το βρείτε: Netflix

Το «Reptile» ξεκινά ως ένα στιβαρό αστυνομικό θρίλερ, εξελίσσεται σε συνωμοσιολογικό νεο-νουάρ και καταλήγει...
3 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
L'Etranger, από την Spentzos L'Etranger, από την Spentzos