Her

Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον στο Λος Άντζελες, ζει ένας μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, που βγάζει τα προς το ζην γράφοντας προσωπικά γράμματα για λογαριασμό άλλων. Όταν αγοράζει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε χρήστη, αρχίζει και ερωτεύεται τη φωνή του.

Ωδή στη μοναξιά & στην αβάσταχτη ελαφρότητα του ‘ είναι’

«I can't live , With or without you» τραγουδάει ο Μπόνο και ο στίχος φαίνεται να εκφράζει απόλυτα τον Χοακίν Φοίνιξ, που έχει τον δικό του πόνο, αφού είναι ερωτευμένος με το smarthpone του..Αυτά τα λίγα λόγια βάλσαμο στη μελαγχολία που θα πέσεις μετά το τέλος της ταινίας.

Για να το σοβαρέψουμε τώρα, γιατί για τέτοιου είδους ταινία πρόκειται, το «Her» έχει τις βάσεις ενός υπαρξιακού μελοδράματος με ερωτική και ταυτόχρονα φουτουριστική διάθεση,δίνοντας έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, με έναν καθηλωτικό Φοίνιξ, σε ρόλο οne man show, που όμως, με την ερμηνεία του σε κάνει να πιστεύεις ότι απευθύνεται σε δεύτερο άνθρωπο απέναντί του και όχι στην ... artificial intelligent προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βραχνή και ερωτεύσιμη φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον, που βγαίνει από το κινητό του.

Ο πρωταγωνιστής Τίοντορ του Σπάικ Τζόνζι είναι ο ‘Tom’ του ‘500 days of Summer’ του Γουέμπ και ο ‘Τζόελ’ του ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ του Γκοντρί. Είναι η προσωποποιημένη αβάσταχτη ελαφρότητα του ‘είναι’. Η διαισθητική οντότητα του υπολογιστή του, η ‘Σαμάνθα’, είναι ένα πλάσμα που θα έρθει να επουλώσει τις πληγές που του άφησε ο πρόσφατος χωρισμός του, θα γεμίσει τα υπαρξιακά του κενά και θα του προσφέρει μικρές στιγμές ευτυχίας,συναισθηματικού κορεσμού και, γιατί όχι, σεξουαλικής ικανοποίησης. Και φυσικά... θα τον πονέσει.. Και εσένα το ίδιο, που θα φύγεις μαζεύοντας τα κομμάτια σου από τα πατώματα από την αίθουσα..

Ο Σπάικ Τζονζι δίνει την υπογραφή του σε μια ταινία – ωδή στη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου ‘πρεζαρισμένου’ από την τεχνολογία που αξίζει Όσκαρ με τα χίλια!

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 7 Feb 2014, 11:53
Ενημέρωση: 20 Feb 2014, 16:06
Τίτλος:
Her (Δικός της)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Φεβρουαρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos