Σύνοψη: H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα.

Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της.

Άποψη: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο σε ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους της Αρασέλης Λαιμού, σκηνοθέτριας, σεναριογράφου και μοντέζ, είναι από τα εντυπωσιακότερα ντεμπούτα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο σινεμά, μια από τις ωραιότερες ελληνικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας και μια τρομερά εύστοχη και γόνιμη σύνδεση του σινεμά μυθοπλασίας και του σινεμά τεκμηρίωσης aka ντοκιμαντέρ.

Η ίδια άλλωστε έχει περάσει και από τον κόσμο του ντοκιμαντέρ. Στην Αγία Έμυ μέσα από δύο αδερφές, βλέπουμε τον κόσμο των Φιλιππινέζων του Πειραιά, μια οικογένεια που όμως δεν εντάχθηκε πλήρως στον νέο κόσμο στον οποίο βρέθηκε, διατηρώντας την γλώσσα, την θρησκεία και τις συνήθειες τους.

Οι Abigael Loma και Hasmine Kilip μας μεταφέρουν απόλυτα σε έναν κόσμο που ίσως δεν τον ξέρουμε τόσο και τον γνωρίζουμε μέσα από μια ταινία που παρά την ντοκιμαντερίστικη κατεύθυνσή της, παραμένει πιστή στον κόσμο της μυθοπλασίας, φέρνοντας μάλιστα στο προσκήνιο και το μαγικό στοιχείο, πλάι σε ένα κατά τα άλλα ρεαλιστικό σινεμά.

Χάρη και στο μοντάζ της Λαιμού αλλά και της γενικότερης παραγωγής, είναι δείγμα μιας έμπειρης σκηνοθέτριας και όχι μιας δημιουργού που καταθέτει το πρώτο της δείγμα. Η κάμερα της ακολουθεί τις δύο ηρωίδες στις καθημερινές της στιγμές, από την εργασία στο σπίτι και πάλι πίσω φτάνοντας στο ζήτημα της εγκυμοσύνης. Μάλιστα αναμειγνύει διάφορα είδη στην Αγία Έμυ κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

 Ανοίγει η ταινία με ένα εντυπωσιακό καδράρισμα ενός γυναικείου σώματος και κλείνει εξίσου μαγικά, δείχνοντας την εμπειρία της σε ένα σινεμά κοινωνικού και συνάμα μαγικού ρεαλισμού ταυτόχρονα. Χωρίς να ωραιοποιεί ανθρώπους και καταστάσεις, με μια γλώσσα σύγχρονη και μια προσέγγιση επίκαιρη, που δύσκολα δυστυχώς βλέπουμε στο ελληνικό σινεμά.

Η Αγία Έμυ είναι πάνω από όλα μια ανθρωποκεντρική ιστορία που αντί να μετατρέπει τον πόνο σε πορνό, ως είθισται με την υπερεκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας που γίνεται πολλές φορές παγκοσμίως, εν τέλει μετατρέπεται σε αφήγηση ήσυχη και έντονη, ανάλογα την συνθήκη.

Η Αγία Έμυ μας σύστησε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργό, κάνοντάς μας να περιμένουμε τα επόμενα βήματά της.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Apr 2022, 00:39
Ενημέρωση: 14 Apr 2022, 01:50
Τίτλος:
Αγία Έμυ
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Απριλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos