Aγάπη και μίσος

Aγάπη και μίσος - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Δυο αδέρφια γύρω στα 50. Η Αλίς είναι ηθοποιός, ο Λουί δάσκαλος και ποιητής. Η Αλίς μισεί τον αδερφό της για περισσότερα από είκοσι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν έχουν ειδωθεί.

Αλλά μετά από ένα σοβαρό ατύχημα των γονιών τους, αδερφός και αδερφή θα αναγκαστούν να ξανασυναντηθούν.

Άποψη: Αγάπη και μίσος ο ελληνικός τίτλος, αδερφός και αδερφή ο πρωτότυπος γαλλικός τίτλος για μια ιστορία που δύο αδέρφια αναμετρώνται με δύο τόσο έντονα συναισθήματα όσο η αγάπη και το μίσος, τα οποία συνεχώς εναλλάσσονται.

Ήδη από την πρώτη σεκάνς δωματίου με την οποία ξεκινά η ταινία φαίνεται ο μελοδραματικός τόνος με τον οποίο ο έμπειρος Γάλλος σκηνοθέτης Arnaud Desplechin θα διαχειριστεί μια ιστορία φαινομενικά απώλειας και διαχείρισης τραύματος που στην πραγματικότητα είναι μια πραγματεία πάνω στο εγώ και στην τιθάσευσή του. Δύο ασυμβίβαστοι χαρακτήρες, δύο ανυποχώρητα αδέρφια προσκολλημένα στην καριέρα τους (ηθοποιός η μία, συγγραφέας ο άλλος) που έχουν μάθει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος και που θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς.

Η Marion Cotillard, με την οποία ξανασυναντιέται ο σκηνοθέτης έπειτα από τα Φαντάσματα του Ισμαήλ, και ο Melvil Poupaud σε μια ερμηνευτική tour de force αποδεικνύουν περίτρανα το μεγαλείο του ταλέντου τους, σε αχρείαστο βαθμό μιας και με την καριέρα που έχουν είναι περιττό κάτι τέτοιο. Θεατρινισμοί και μελοδραματικές υπερβολές διακρίνουν τις ερμηνείες τους, δύο ηθοποιοί που σπανίως μεταχειρίζονται τέτοιες υποκριτικές ευκολίες μιας και είναι γνωστοί για την διακριτικότητα και την φυσικότητα στο παίξιμό τους.

Το Αγάπη και Μίσος που διαγωνίστηκε πέρσι στις Κάννες για τον Χρυσό Φοίνικα-και δικαίως δεν κέρδισε-είναι από τα κλασικά μεγαλοαστικά γαλλικά δράματα για τις εσωτερικές συμφορές που υφίστανται οι ζωές δύο κατά τα φαινόμενα «τακτοποιημένων» ανθρώπων, θέμα που ενώ από μόνο του έχει πολύ ζουμί, συνήθως σερβίρεται ξηρό και στυφό. Όσο ευτυχισμένος και αν φαντάζει κάποιος, όσο και αν η ζωή του φαντάζει αξιοζήλευτη και όσο και αν τα προβλήματά του φαντάζουν first world problems, δεν παύουν να υπάρχουν παράγοντες που όλους μας μας απορρυθμίζουν και μας βγάζουν από την πεπατημένη που έχουμε μάθει, όπως για παράδειγμα είναι οι οικογενειακές σχέσεις.

Αλλά αν δεν υπάρχει κάτι νέο ή διαφορετικό να ειπωθεί, γιατί να μην ανατρέξει κανείς σε καλύτερες ταινίες του παρελθόντος, από το να δει ένα χιλιοειπωμένο στόρι για τις τεταμένες σχέσεις σε μια οικογένεια και για την προσπάθεια έπειτα από ένα σοβαρό γεγονός, όπως εν προκειμένω ένα ατύχημα, να βρεθούν ξανά οι κοινές συνισταμένες.

Οι οικογενειακοί δεσμοί είχαν απασχολήσει τον Desplechin ήδη από το 2008 και το Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία-μια από τις καλύτερες ταινίες του και την πρώτη του συνεργασία με τον Poupaud.

Όμως εδώ φαίνεται να μην τον απασχολεί να πει κάτι συγκεκριμένο, ούτε οι ήρωες του να ενδιαφέρονται να φτάσει η σχέση τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ένα συναισθηματικό roller coaster, που ξεκινά με μια σκηνή υστερίας για να πέσει απότομα και να επαναληφθεί αυτό το μοτίβο αρκετές φορές μέσα στην ταινία, προκαλώντας εν τέλει μια αρρυθμία τόσο στην εσωτερική δράση όσο και στην καρδιά του θεατή.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Jun 2023, 13:59
Ενημέρωση: 7 Jun 2023, 23:28
Τίτλος:
Aγάπη και μίσος (Frère et soeur)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Ιουνίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos