Ο Μπεντ Χάμερ που πρωτογνωρίσαμε το 2003 με το μελαγχολικό/νοσταλγικό ποίημα "Kitchen Stories", έκτοτε δεν μας απογοήτευσε με τα "Factotum" & "O'Horten" (το "Home for Christmas" δεν το έχουμε δει), επιστρέφει ξανά, με την γνώριμη και τόσο ιδιότυπη λιτή και ταπεινή ματιά του στην μικροαστική ντραμεντί, με σατιρικό τόνο και υπολογισμένα στην ακρίβεια -αν και αφαιρετικά στην ουσία τους- κάδρα. 

Ο Χάμερ παίρνει στο κατόπι την πρωταγωνιστριά του όσο εκείνη ταλανίζεται μεταξύ της αυστηρής περσόνας του άτεγκτου επιστήμονα και της ντροπαλής άβγαλτης κοπέλας που ρομαντζάρει στο Παρίσι και την παρατηρεί με μαθηματικά υπολογισμένο σαρκασμό, στιλάτη ειρωνία και σχολαστική ακρίβεια που υποστηρίζονται από ένα καλοδουλεμένο σενάριο και μια φωτογραφία που υπογραμμίζει ιδανικά την αλλαγή στο τοπίο μεταξύ της παγωμένης Νορβηγίας και της ολόζεστης Γαλλίας. 

Το σινεμά του Χάμερ αναδεικνύει τις μικρές στο μάτι, αλλά σπουδαίες στο μονοπάτι της προόδου του φιλμ, λεπτομέρειες των ηρώων του χωρίς να πλατειάζει. Συνδυάζει την φινέτσα του Ζακ Τατί με την αδαιρετικότητα του Άκι Καουρισμάκι, μόνο που είναι περισσότερο χαμηλών τόνων από τον πρώτο και λιγότερο πεσιμιστής από τον δεύτερο. 

Υπόθεση:

Πολλοί μπορεί να μη το γνωρίζουν, αλλά σε κάθε χώρα φυλάσσεται κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνεται το βάρος του, ένα πρότυπο χιλιόγραμμο, το γνωστό μας κιλό. Το πρότυπο αυτό συνιστά τη μονάδα αναφοράς και μέτρησης του βάρους. Όταν η αυστηρή, γοητευτική αλλά και μοναχική Νορβηγίδα επιστήμονας Μαρίε συμμετέχει στο τακτικό ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι σχετικά με την ακριβή μέτρηση του πρότυπου χιλιόγραμμου, η ζωή της αποκλίνει από την κανονική της ρουτίνα. Θα αναγκαστεί λοιπόν να «ζυγίσει» με ακρίβεια τις προσωπικές της απογοητεύσεις και επιθυμίες με την ευκαιρία για αγάπη και μια διαφορετική στάσης ζωής.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τελευταίο Φεστιβάλ του Τορόντο στο πρόγραμμα Masters, στη συνέχεια προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, του Σικάγο, του Τόκυο και της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε άλλα, ενώ επιλέχθηκε ως η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πρώτη δημοσίευση: 2 May 2015, 20:32
Ενημέρωση: 8 May 2015, 19:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
1001 grams (1001 γραμμάρια)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Απριλίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο