Captain Phillips

Την πλοκή πυροδοτεί η κατάληψη του αμερικανικού φορτηγού πλοίου από Σομαλούς πειρατές. Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον Captain Phillips και τον Σομαλό ομόλογό του, που τον κρατάει όμηρο.
Captain Phillips - κριτική ταινίας

Μη ζορίζετε τον καπετάνιο!

Ιδίως μιας και πρόκειται για τον Τομ Χανκς που μετά από καιρό επανέρχεται σε μεγάλη φόρμα στο θρίλερ - μεταφορά αληθινής ιστορίας (τον κυβερνήτη του Maersk Alabama Ρίτσαρντ Φίλιπς το πλοίο του οποίου δέχτηκε επίθεση από Σομαλούς πειρατές το 2009) στη μεγάλη οθόνη - του Πολ Γκρίνγκρας.

Την ιστορία αυτής της περιπέτειας μετέφερε ο Βρετανός σκηνοθέτης σε ένα δίωρο θρίλερ για γερά νεύρα όπου το σασπένς ήταν ολοένα και εντονότερο αποτέλεσμα μιας βραδύκαυστης αλλά μαεστρικής σκηνοθεσίας. Ήταν εξάλλου ακριβώς αυτός ο ιδανικός συνδυασμός ενός πρωταγωνιστή που όσο περνάνε τα χρόνια ωριμάζει ολοένα και περισσότερο, απομακρυνόμενος από το κωμικό του παρελθόν, αλλά προσομοιάζοντας όλο και περισσότερο τους κλασικούς αμερικάνους καρατερίστες παλαιοτέρων δεκαετιών και η νευρώδης, μετρημένη καθοδήγηση του Γκρίνγκρας που θα πρέπει πλέον να θεωρείται ένας από τους σύγχρονους μετρ του αγωνιώδους φιλμ δράσης.

Την ίδια στιγμή δεν πρόκειται για μια "αμερικάνικη" άσκηση στη βία και τον τσαμπουκαλίδικο ηρωισμό που συχνά συνοδεύεται από πολλά εφέ, εκρήξεις κ.ο.κ. αλλά η ταινία εκτυλίσεται έτσι ώστε προβάλλει τον ανθρώπινο χαρακτήρα, το σθένος και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις παρά την action καρικατούρα προσφέροντας πλούσιο δράμα στην πορεία. Το focus βρίσκεται λοιπόν στην ιστορία, που οπτικοπιείται με τρόπο ντοκιμαντερίστικο και στη λεπτομέρεια προσδίδοντας αληθοφάνεια και πειθώ αν και η "κουνημένη" κάμερα ίσως ενοχλήσει όσους δεν την αντέχουν. Δεν υπερβάλω πάντως αν σας πω ότι πρόκεται για μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους που θα δείτε φέτος.

Μιχάλης Κωνσταντέλλης

Πρώτη δημοσίευση: 23 Oct 2013, 20:22
Ενημέρωση: 30 Oct 2013, 19:18
Τίτλος:
Captain Phillips (Captain Phillips)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Εταιρία διανομής: 
Release: 
24 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos