Μαρία Λάφη: "Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί, υπάρχουν μόνο παγιδευμένοι άνθρωποι"
Η ταινία «Holy Boom» της Μαρίας Λάφη συνεχίζει να αποσπά κολακευτικά σχόλια όπου προβάλλεται, έπειτα από τις διακρίσεις στα Φεστιβάλ των Τιράνων και της Σαραγόσα.
ΣΧΕΤΙΚΑΒραβείο για το "Holly Boom" στην Σαραγόσα
Το "Holy Boom", μετά της ελληνικές αίθουσες και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε και στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης που διοργανώθηκε από την ελληνική αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η ταινία αποτελεί αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, ίσως και γι’ αυτό το Αθηναϊκό κοινό με τη λήξη της ταινίας θέλησε να μάθει περισσότερα γι’ αυτήν από τη σκηνοθέτρια, Μαρία Λάφη, που βρέθηκε εκεί.
- Πώς ήταν η εμπειρία σας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα;
Καταρχάς θέλω να πω ότι είναι πολύ σπουδαίο ότι το συγκεκριμένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ προβάλλει ταινίες στην Αθήνα και από ότι καταλαβαίνω η προσπάθεια προβολής εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις, αφού οι ταινίες παίχτηκαν και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το θέμα της μετανάστευσης ήταν, είναι και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη παγκοσμίως. Οπότε οποιαδήποτε δράση μπορεί να θίξει, να προετοιμάσει και με κάποιο τρόπο να στρώσει ένα πιο ευπρόσδεκτο μονοπάτι στο δρόμο των εκάστοτε μεταναστών είναι πολύ σημαντική. Η προσωπική μου εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, η διοργάνωση έγινε σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, το κοινό αγκάλιασε τη ταινία και φάνηκε ότι κατάλαβε τη στάση μου ως δημιουργό απέναντι σε αυτό το τεράστιο θέμα.
- Σε ποιον παράγοντα, πέραν της εξαιρετικής δουλειάς που έχετε κάνει, αποδίδετε την αποδοχή της ταινίας από το κοινό στο φεστιβάλ;
Ακριβώς επειδή το θέμα της μετανάστευσης είναι πολύ σπουδαίο το κοινό αποτελείτο από ανθρώπους που τους απασχολεί. Το φεστιβάλ έκανε πολύ καλή επικοινωνία στα media και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα πλήθος «ευαίσθητων» θεατών που πιθανόν ψάχνουν και οι ίδιοι απαντήσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οπότε οποιαδήποτε δράση εγείρει συζητήσεις σε αυτή τη κατεύθυνση, κάτι που το Holy Boom καταφέρνει, τους ενδιαφέρει.
- Στην ταινία συνυπάρχει η παλαιότερη γενιά ηθοποιών που εκπροσωπείται από τη κα Νένα Μεντή με τη νέα. Πώς έγινε το συγκεκριμένο «πάντρεμα»;
Οι ανάγκες του σεναρίου ήταν τέτοιες που αφορούσαν τρεις γενιές ηρώων. Όταν γράφαμε την ιστορία είχαμε στο μυαλό μας την Κα Μεντή. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί και το σενάριο της άρεσε τόσο ώστε να μας περιμένει μέχρι να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για να γίνει η ταινία. Από την άλλη εκμεταλλευτήκαμε όλο αυτό το χρόνο ώστε να κάνουμε ενδελεχή έρευνα για να κλείσουμε τους υπόλοιπους ρόλους. Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχουν Φιλιππινέζοι ηθοποιοί στην Ελλάδα, ούτε είχαμε την οικονομική πολυτέλεια να φέρουμε από το εξωτερικό. Έτσι κάναμε πολύ μεγάλη έρευνα για αρκετούς μήνες μέχρι να καταλήξουμε στους συγκεκριμένους ανθρώπους, που δεν είχαν ξαναπαίξει ποτέ στη ζωή τους. Επίσης ο ρόλος της Λένας που τελικά ενσαρκώθηκε από την Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, είχε τη δυσκολία του νεαρού της ηλικίας και όταν έχεις γράψει το σενάριο το 2011 και κάνεις γύρισμα το 2018 όποιο νεαρό κορίτσι και να έχεις βρει σίγουρα έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια, το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ρόλο του Ige.
- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα το οποίο θέλετε να επικοινωνήσετε στο κοινό μέσω της ταινίας;
Ο στόχος ήταν να θιχτεί το θέμα της συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας σε μια φτωχή γειτονιά, που τα σπίτια είναι τόσο κολλητά το ένα με το άλλο όπου μπορείς να δεις και να ακούσεις τα πάντα. Οι ήρωες της ταινίας όσο παγιδευμένοι είναι στα μικρά κλουβιά τους τόσο παγιδευμένοι είναι και στις επιλογές τους. Τα προβλήματα στη ζωή είναι ατέλειωτα. Αυτό που ζητάει ο καθένας, ασχέτως καταγωγής, είναι να έχει μια καλύτερη ζωή κάνοντας επιλογές που στην πραγματικότητα δεν είναι επιλογές αλλά αναγκαστικές αποφάσεις από τις περιστάσεις που τους επιβάλλονται. Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί, υπάρχουν μόνο παγιδευμένοι άνθρωποι και αυτό είναι μια πεποίθηση που έχω για όλη την ανθρωπότητα.
- Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Κυρίως οικονομικές. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα καταφέρναμε να κάνουμε τη ταινία. Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο χώρο μάλλον είμαστε ένα «μάτσο τρελοί» που προσπαθούμε να πούμε αλήθειες που μερικές φορές άλλοι δεν θέλουν να ακουστούν.
- Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα νέα σας βήματα;
Πάντα έχω μεγαλεπήβολα σχέδια στο μυαλό μου αλλά ποτέ δεν ξέρω αν θα καταφέρω να τα υλοποιήσω. Η αλήθεια είναι ότι γράφω ένα νέο σενάριο, μια ακόμη πολύ σκληρή ιστορία, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι.
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων