ΣΕΙΡΕΣ

"Sex education" season 1: Ευχάριστη έκπληξη

Published: 16 Jan 2019, 16:32
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Otis Milburn είναι γιος μιας χωρισμένης σεξουαλικής θεραπεύτριας και πλέον πηγαίνει στο λύκειο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι είναι παρθένος και ενώ θέλει να χάσει την παρθενιά του, από την άλλη κάποια παιδικά τραύματα τον κρατούν πίσω. Θα γνωρίσει την συμμαθήτριά του, την Maeve, που όλοι την θεωρούν την τσούλα του σχολείου και μαζί θα δημιουργήσουν μία κλινική, όπου ο Otis θα κάνει τον θεραπευτή των σεξουαλικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές του, προσπαθώντας να κρύψει τον έρωτά του για την Maeve.

<a href="/en/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Άποψη: Η νέα σειρά του Netflix, ένα βρετανικό coming of age dramedy, αποτελεί μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για το είδος των νεανικών σειρών, με αρκετή πρωτοτυπία, μπόλικο εφηβικό χιούμορ, και φυσικά μία σειρά με τον τίτλο Sex Education, δεν μπορεί παρά να έχει πολλές σκηνές σεξ. Η σειρά της Laurie Nunn αφορά την ζωή κυρίως τριών εφήβων, του παρθένου σεξουαλικού θεραπευτή εφήβων, Otis, του ομοφυλόφιλου κολλητού του, Eric και της δυναμικής Maeve. Η σειρά όμως δεν αδιαφορεί για κανένα, αλλά μέσα σε 8 50λεπτα επεισόδια κατορθώνει να χτίσει σχεδόν όλους τους ήρωες σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, μέσα σε μόνο μία σεζόν. Μέσα από τις συζητήσεις του Otis με τους συμμαθητές-πελάτες του, μαθαίνουμε διαφόρων ειδών προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας έφηβος, είτε είναι straight, είτε gay, είτε παρθένος, είτε με πολλές εμπειρίες, είτε είναι ανεξάρτητος, είτε καταπιεσμένος. Όλες οι ιστορίες έχουν χώρο σε αυτήν την σειρά, αποκαλύπτοντας ένα πλούσιο και πολύχρωμο μωσαϊκό της εφηβείας. Υπάρχει ο Otis, που τον υποδύεται με την απαραίτητη μυγιάγγιχτη συστολή ο Asa Butterfield, που δεν νιώθει έτοιμος όχι απλώς να κάνει σεξ, αλλά ούτε και να αυνανιστεί, υπάρχει η Maeve που της έχει βγει αδίκως το όνομα και υπόκειται λεκτικό bullying, υπάρχει  η γνωστή παρέα σνομπ, που κατακρίνουν τους πάντες, λόγω προσωπικών ανασφαλειών, ο καταπιεσμένος γιος του διευθυντή, που την ψυχολογική βία του πατέρα του την μεταφέρει σε σωματική στους υπολοίπους, ο πρωταθλητής Jackson που καταπιέζεται από γονείς και σχολείο για να είναι τέλειος και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει η πάντοτε εξαιρετικά αφοπλιστική Gillian Anderson ως η μητέρα του πρωταγωνιστή, μία σεξουαλική θεραπεύτρια χωρίς ταμπού, που θα της γυρίσει μπούμεραγκ. Ενώ είναι η πιο γνωστή ηθοποιός του καστ, δεν κλέβει την παράσταση, αφήνει τα νεαρά παιδιά να απλώσουν τους ρόλους τους, μένοντας εκείνη σε ένα δευτερεύοντα ρόλο.

Τα μεγάλα ατού της σειράς είναι η απίστευτη ειλικρίνεια που σπάνια συναντάς σε ταινίες και σειρές του είδους, το εφηβικό, πολλές φορές κάφρικο χιούμορ, και οι απόλυτα αληθοφανείς σεξουαλικές σκηνές. Αυτό δείχνει μία προσπάθεια να διαφοροποιηθεί η σειρά από τον κανόνα του εφηβικού δράματος, με τα πολλά προβλήματα. Εδώ όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με χιούμορ. Αυτή η προσπάθεια ωστόσο υπάρχει στην μισή σεζόν, τα πρώτα 4 επεισόδια, που σκηνοθετούνται όλα από τον Ben Taylor. Τα άλλα 4 σκηνοθετούνται από την Kate Herron, με την σειρά να αλλάζει αμέσως ύφος, σαν μία άλλη οπτική της ίδιας σειράς, με τις ισορροπίες να αλλάζουν. Πιο πολύ χιούμορ, λιγότερο δράμα στο α΄ μισό, πιο δραματική και συμβατική με τα γνωστά κλισέ του είδους, και λιγότερο χαβαλετζίδικη στο β΄ μισό. Δεν σημαίνει ότι γίνεται λιγότερο καλή, άλλωστε ένα από τα καλύτερα επεισόδια είναι στο β΄ μισό (το πέμπτο). Γίνεται όμως πιο συνηθισμένη. Από την αυθάδεια και την καφρίλα που είχε το «Skins», γίνεται μετά μια πιο προβλεπόμενη στην πλοκή σειρά, που δεν το προμήνυε η αρχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos