ΣΕΙΡΕΣ

"Perfume" season 1: Must see για φέτος

Published: 19 Jan 2019, 15:08
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μετά την αποκάλυψη ενός γυναικείου πτώματος βάναυσα δολοφονημένου, η αστυνομία και συγκεκριμένα η ντετέκτιβ Σιμόν διεξάγουν έρευνα για τον δράστη. Οι υποψίες τους στρέφονται προς την παλιά παρέα της άτυχης γυναίκας προτού καν αρχίσουν να εμφανίζονται και άλλες ανάλογες περιπτώσεις ανθρωποκτονίας. Οι αρχές δεν θα αργήσουν να συνειδητοποιήσουν ότι η μυρωδιά είναι αυτή που υποκινεί τον δολοφόνο.

<a href="/en/nea/baby-reindeer-afoplistika-amfisimo-anatrihiastika-realistiko/69792">"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Άποψη: Η ιστορία του Γκρενουίγ από το μυθιστόρημα του Ζίσκιντ είναι πάνω κάτω γνωστή σε όλους: ο διεστραμμένος αρωματοποιός δολοφονεί γυναίκες για να εμφιαλώσει την μυρωδιά τους και να φτιάξει το άρωμα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Η κατάληξη του Γκρενουίγ φυσικά δεν ήταν η επιθυμητή γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να παίξει –τουλάχιστον όχι χωρίς συνέπειες, με την ανθρώπινη βούληση. Σε μία ελεύθερη χρήση/διεύρυνση/ προσαρμογή στην σύγχρονη κοινωνία, ο Φίλιπ Κάντελμπαχ εκμεταλλεύεται την λογική βάση του Γκρενουίγ και αναρωτιέται πώς θα δρούσε στην μοντέρνα Γερμανία. Κι όμως, η έκπληξη του Netflix έρχεται για ακόμα μία φορά από Γερμανία και όπως το “Dark” πέρυσι αποδείχθηκε μία πρώτης τάξεως σειρά φαντασίας, έτσι και το “Perfume” συναγωνίζεται τις καλύτερες αστυνομικές.

Διαθέτοντας ένα πλούσιο σενάριο με διαφορετικούς χαρακτήρες, η υπόθεση προχωρά σε δύο χρόνους ενσταλάζοντας αρχικά λίγες πληροφορίες για το παρελθόν μιας ιδιαίτερης παρέας παιδιών και επαναφέροντας την δράση στο παρόν για να δείξει την αλλαγή που τους επέφερε η ενηλικίωση. Οι χαρακτήρες δυσάρεστοι στην πλειονότητά τους που θα έρθουν συχνά αντιμέτωποι με τους δικούς σας ηθικούς κώδικες, είναι μοιραία στην θέση που τους αναλογούσε. Μέσω των flashbacks γίνεται πασιφανές ότι η εφηβεία είναι μία επίπονη διαδικασία που χρήζει λεπτών χειρισμών και που το bullying είναι το μελανό σημείο των αδυνάτων.

Συνεπώς, καθώς μιλάμε για εφήβους και δολοφόνο γυναικών, τα καυτά θέματα #metoo και σχολικού εκφοβισμού θίγονται αλλά δεν υπάρχει σκοπός για ηθικολογία και επιφανειακούς διδακτισμούς. Όσο αποστασιοποιημένα στέκονται οι χαρακτήρες στις ιστορίες των βόρειων λαών άλλο τόσο ψυχρά και διαδικαστικά βλέπει η παραγωγή τα επίκαιρα θέματα. Άλλωστε αυτό που έχει πλήρη σημασία και εκεί που κρύβεται όλο το επίπεδο του “Perfume” είναι φυσικά το άρωμα.

Ο χαρακτήρας του ‘Ογκαστ Ντιλ (“Inglurious Basterds”) φροντίζει να μας αποκαλύψει μερικές εξαιρετικές πληροφορίες για τα αρώματα και να καταδείξει έτσι πολλούς πιθανούς υπόπτους οι οποίοι όλοι έχουν το ίδιο κίνητρο: να γίνουν αγαπητοί. Η σεξουαλική επιθυμία παίζει αναπόφευκτα σημαντικό ρόλο και από εκεί ξεκινά μία διαδικαστική έρευνα, χωρίς αρνητική έννοια, αλλά ασφαλώς με μία ένταση που σιγοκαίει και κλιμακώνεται στο τέλος κάθε επεισοδίου. Στα θετικά βρίσκονται και οι προβολές που κάνουν όλοι στην δική τους ζωή όπως και οι πολλές αμφισβητήσιμες πράξεις όλων πάνω που νόμιζες ότι τους έχεις επιτέλους ψυχολογήσει.

Σίγουρα ένα must see για φέτος.             

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos