Ο "Καθρέφτης" του Αντρέι Ταρκόφσκι στο Τριανόν

Ο "Καθρέφτης" του Αντρέι Ταρκόφσκι στο Τριανόν
Published: 15 Jan 2019, 13:00
Συντάκτης:

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον κύκλο των προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ"Phantom Thread" στο Τριανόν - Σινεμά με τον Φρόυντ

Οι προβολές συνεχίζονται με την ταινία του Α. Ταρκόφσκι «Ο Καθρέφτης» (1975), την Κυριακή 20/1/2019 και ώρα 17.00 στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101).

Προλογίζει και συζητά: Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας, σκηνοθέτης. Συζητούν οι:  Πλάτων Ριβέλλης, θεωρητικός της φωτογραφίας και του κινηματογράφου και  Χάρις Χαντζή, ψυχαναλύτρια. Τη συζήτηση συντονίζει η Αμίνα Μοσκώφ.

Στην ταινία αυτή, που αρχικά απορρίφθηκε από το σοβιετικό καθεστώς καθότι δεν παρουσίαζε την επιθυμητή εξιδανικευμένη όψη του ρωσικού λαού, παρακολουθούμε την ονειρική αναπόληση ενός  σαραντάχρονου άνδρα που γνωρίζει ότι θα πεθάνει πολύ σύντομα λόγω της ασθένειάς του. Η ταινία εκτυλίσσεται με έναν τρόπο που βρίσκεται πολύ κοντά στους οικείους για τους ψυχαναλυτές ελεύθερους συνειρμούς: η παιδική ηλικία, η μητέρα, ο πατέρας, ιστορικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο, ασπρόμαυρα και έγχρωμα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς τη δέσμευση της συγκεκριμένης πλοκής και της γραμμικής εξιστόρησης. Εξάλλου ο ίδιος ο Ταρκόφσκι επέμενε ότι στις ταινίες του «δεν υπάρχει κρυμμένο, κρυπτογραφημένο μήνυμα», προσκαλώντας μας έτσι να αφεθούμε και εμείς στη δικιά μας ονειροπόληση και να αποφύγουμε τη διανοητικοποίηση του υλικού που  μας προσφέρει.

Πρωταγωνιστούν: Μ.Τερέχοβα, Ι.Ντανιλτσέβ, Λ. Ταρκόφσκαγια, Ο. Γιανικόφσκι, Φ. Γιανικόφσκι.

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Περισσότερα εδώ.

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια), Τηλ.: 210 8215469

Published: 15 Jan 2019, 13:00
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Honey Boy

Honey Boy

Σύνοψη: Ο 22χρονος ηθοποίος Otis (Λούκας Χέτζες) βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης μετά από μια...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο