ΣΕΙΡΕΣ

"My brilliant friend" season 1: Μια παγκόσμια σειρά

Published: 1 Jan 2019, 20:15
Συντάκτης:

Λίγοι είναι οι σκηνοθέτες που αποτόλμησαν την κινηματογραφική/τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου και κατόρθωσαν να ικανοποιήσουν κοινό και κριτικούς, αποδίδοντας στο μέγιστο την ιστορία ενώ παράλληλα μεταχειρίστηκαν με σεβασμό τους χαρακτήρες. Ο Iταλός Σαβέριο Κοστάντζο των “Hungry Hearts” μπορεί πλέον να υπολογίζει τον εαυτό του ως μέλος αυτού του κλειστού κλαμπ.

<a href="/en/nea/my-brilliant-friend-season-2-mia-gynaikeia-filia-poy-antehei/62609">"My brilliant friend" season 2: Μια γυναικεία φιλία που αντέχει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"My brilliant friend" season 2: Μια γυναικεία φιλία που αντέχει

To ΗΒΟ μαζί με το ιταλικό RAI έφεραν στην οθόνη την πολυδιαβασμένη Έλενα Φεράντε και το πρώτο βιβλίο από την “Τετραλογία της Νάπολης”, το ομότιτλο “Η Υπέροχη Φίλη Μου”, στο οποίο μαθαίνουμε την ιστορία της Λίλα και Λένου, δύο κοριτσιών μεγαλωμένα στην ιταλική επαρχία που προσπαθεί να ανακάμψει από τον τυφώνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιδιαίτερη φιλία τους, γεμάτη κόντρες αλλά και πολλή αγάπη και αλληλοθαυμασμό, είναι το κύριο μέλημα και της συγγραφέως αλλά και του σκηνοθέτη, ο οποίος δούλεψε με άγνωστους ηθοποιούς που κατείχαν την προφορά της Νάπολης. Το δίπολο που δημιουργούν οι ηρωίδες, ακόμα και από μικρή ηλικία, τις κρατάει ενωμένες σε ένα ανώτερο επίπεδο, παρόλη την διαφορετική ιδιοσυγκρασία τους. Η Λίλα ανεξάρτητη και αγρίμι ενώ η Λένου προσηνής και συνεσταλμένη. Οι αντιθέσεις τους αυτές καθιστούν την μεταξύ τους χημεία μοναδική, η οποία επιδέχεται πολλών σχολίων και παρατηρήσεων απ’ όσα θα μπορούσαν ποτέ να χωρέσουν σε αυτό το άρθρο.

H coming of age ιστορία τους βέβαια δεν είναι τόσο γκρίζα όσο η φτωχογειτονιά γύρω τους. Το μεγάλο σκηνικό που στήθηκε για το “My Brilliant Friend” αντικατοπτρίζει μια κοινωνία σε παρακμή, αμόρφωτη και φοβισμένη. Φαίνεται σαν η φιλία της Λίλα και Λένου είναι το μόνο ελπιδοφόρο γεγονός που συμβαίνει εκεί γύρω αλλά όπως όλες οι φιλίες έτσι και αυτή δείχνει τις σκοτεινές πλευρές της και τα μειονεκτήματά της. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για γυναικείους χαρακτήρες με αισθήματα που δεν φοβούνται να κρύψουν, να επισημάνουμε ότι το “My Brilliant Friend” δεν προορίζεται για αμιγώς γυναικείο κοινό. Οι υπόλοιπο πρωταγωνιστές που πλαισιώνουν το σενάριο παίζουν μεγάλο ρόλο και στην ζωή των πρωταγωνιστριών με έμμεσο αλλά και καθοριστικό τρόπο.

Όμως, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει εν τέλει να είναι μία παγκόσμια σειρά. Μία παραγωγή όπου οι θεατές, ανεξάρτητα από τον τόπο τους, δεν θα επηρεαστούν από την ναπολιτάνικη διάλεκτο αλλά θα δουν τον εαυτό τους στους πρωταγωνιστές. Ίσως και τον καλύτερό τους φίλο.

Το “My Brilliant Friend” θα επιστρέψει στις οθόνες μας για την δεύτερη σεζόν και το δεύτερο βιβλίο της Φεράντε.   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos