Λονδίνο 16: "A United Kingdom" - Κριτική

Published: 8 Oct 2016, 17:18
Συντάκτης:

Η νέα ταινία της Amma Asante έρχεται να απασχολήσει με την αληθινή ιστορία αγάπης μεταξύ του Seretse Khama, βασιλιά της Bechuanaland (σημερινή Botswana) και της Ruth Williams, μίας Βρετανής υπαλλήλου από το Λονδίνο, οι οποίοι ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν. Εκείνος μαύρος, εκείνη λευκή, κόντρα στην λογική του απαρτχάιντ που προσπαθούσε να εφαρμοστεί, οι ίδιοι ακολούθησαν έναν δύσβατο δρόμο για να καταφέρουν να επιβάλλουν τον γάμο τους, τόσο στα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, όσο και στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Κι ενώ από την προσπάθεια αυτή, κατέληξε η Bechuanaland να ανεξαρτητοποιηθεί, και να είναι από τις πόλεις στις οποίες έλαβε χώρα μια δημοκρατική διαδικασία επιλογής αρχηγού, η ίδια η ταινία χάνει κάτι σε σημασιολογικό ενδιαφέρον. Είναι λες και δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το στάδιο του απλά ρομαντικού δράματος και να πραγματευτεί τέτοια πολιτικά ζητήματα. Όσο David Oyelowo και η Rosamund Pike ανυψώνουν την ταινία με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, συναρπάζουν το μάτι, το ελλιπές σενάριο όμως είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Αρχικά, μια αγχωτική προσπάθεια στην αρχή να εδραιωθεί η σχέση τους και ο κεραυνοβόλος έρωτάς τους. Πότε γνωρίστηκαν, πότε ερωτευτήκαν, πότε έγιναν όλα, θα’ναι δε θα’ναι κανένα δεκάλεπτο ταινίας που αφορά την γνωριμία τους και προσπαθεί να δικαιολογήσει τις μετέπειτα επιλογές τους.

Αλλά στην τελική, αυτό που ενοχλεί, είναι η διολίσθηση στη δημιουργία μιας ταινίας από αληθινά γεγονότα που εστιάζει τόσο πολύ σε χολλιγουντιανές ιστορίες αγάπης, παρά στο ίδιο το ιστορικό γεγονός που πραγματεύεται. Η Ruth παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας ως μία απλή κοπέλα που θυσίασε τη ζωή της για να πάει να μείνει με τον Seretse ενώ στους τίτλους τέλους, εκ των πραγμάτων, θα διαβάσει κανείς πόσο φιλάνθρωπος υπήρξε και σε πόσες καταστάσεις βοήθησε σαν ενεργό μέλος μετά τον γάμο.

Θα μπορούσε η Asante να είναι λιγάκι πιο ‘τακτοποιημένη’ στην θεματική της και να μην αφήνει την εστίασή της να γλιστρά στον ρομαντισμό όταν το ενδιαφέρον πρέπει να είναι αλλού. 

2,5 / 5

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos