Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 18: Τα βραβεία

Published: 10 Dec 2018, 17:02

Η ταινία  Supa Mondo του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην τελετή λήξης του 21ου Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους . «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής».

Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις  αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες.  Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει  ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του… Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη του «Τρέξε Λόλα, τρέξε», Τομ Τίκβερ.

Η  ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

To βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Λιάνα  των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση  με το κινούμενο σχέδιο. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε  στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, τόσο του 21ου Φεστιβάλ όσο και της Camera Zizanio, βραβεύτηκαν ταινίες από την Ολλανδία μέχρι τη Γεωργία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιορδανία αλλά και από πολλές πόλεις και περιοχές της Ελλάδος (από το Αιγάλεω μέχρι την Σύρο και από τη Ν.Σμύρνη μέχρι τα Χανιά). Είναι ενδεικτικό πως το ΓΕΛ Κερατσινίου εδώ και 5 χρόνια στέλνει ταινία στο φεστιβάλ.

Όλα τα βραβεία εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos