ΣΕΙΡΕΣ

Είδαμε τον Πρωτοχρονιάτικο "Sherlock" - REVIEW

Published: 7 Jan 2016, 20:25
Συντάκτης:

Τι είναι αυτό που κρατά τους φανατικούς του Sherlock από το να ξεχυθούν με υστερία στους δρόμους στην ιδέα της 2 ετούς αναμονής για άλλο έναν κύκλο; Είναι η συνέπεια μιας πολύ καλής παραγωγής σε συνδυασμό με ένα πολύ ευφυές σενάριο και σταθερά εξαιρετικούς χαρακτήρες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οτι πάντα μα πάντα το τέλος κάθε κύκλου έχει μικρά τυράκια να μασουλάς για καιρό. Αν δείξετε όμως λίγη προσοχή θα βρείτε οτι αυτό το επεισόδιο έχει διαμαντάκια χωμένα σε καθε απίθανη γωνιά.

Μας έλειψε αυτός ο δυστοπικός χαρακτήρας του Σέρλοκ. Πάντα έξυπνος (ή τουλάχιστον εξυπνάκιας) ετοιμόλογος και είρωνας, φαίνεται να μην τον σταματάει τίποτα. Ίσως μόνο ο καυστικός αντίλογος από τον Γουότσον, όπως όταν του δηλώνει: Είμαι στρατιωτικός γιατρός, που σημαίνει οτι μπορώ να σπάσω κάθε κόκκαλο στο σώμα σου ενώ το ονοματίζω.

Η ιστορία της απεχθούς νύφης εξελίσσεται στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Το σκηνικό είναι το γνώριμο, ο ίδιος αριθμός 221Β, μόνο που είναι όλα Βικτωριανά: τα κοστούμια, οι καρότσες, τα φουστάνια και τα καπέλα συνθέτουν την εποχή του τζέντλεμαν Σέρλοκ Χολμς της φαντασίας του Κόναν Ντόιλ. Το σενάριο εμπλουτίζεται με τη σύγχρονη σπιρτάδα της πένας των Μαρκ Γκάτις και Στίβεν Μόφατ και μερικές σκηνές γίνονται λίγο παραπάνω δραματικές, ίσως όχι χωρίς λόγο. (wink!)

That’s what people really are you know, dust; waiting to be distributed. M

Το αρνητικό χαρακτηριστικό του επεισοδίου που θα κουράσει τον θεατή είναι ίσως το γρήγορο/βιαστικό μοντάζ  στο δεύτερο μισό. Επίσης πρέπει να πούμε οτι κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως αδύναμη την ιστορία μυστηρίου. Όμως δε παίζει ρόλο. Αυτή τη φορά η ιστορία δεν εχει μεγάλη σημασια. Αλλά ταυτόχρονα έχει! Συνολικά, το ένα και μοναδικό επεισόδιο αυτού του κύκλου δεν ειναι αυτο που μας είχε υποσχεθει ή που είχε αφήσει να εννοηθεί. Αλλά είναι καλύτερο.

Για να βρείτε τα διαμαντάκια, δώστε προσοχή στα λόγια του Σέρλοκ. Για την ακρίβεια στη λάνθανουσα γλώσσα και στις μικρές επαναλήψεις στο λόγο του. Επίσης προσέξτε πόσο έξυπνα αντικατοπτρίζονται τα συναισθήματα του (ναι έχει) στους ήρωες της Βικτωριανής εποχής.

Στο τέλος λέει εκμηδενιστικά στον αδερφό του πάχυνες. Ο Μάικροφτ ξορκίζει τον Γουότσον να τον προσέχει. Στη τελευταία σκήνη διαβάζουμε στο σημειωματάριο* του Μάικροφτ τη λέξη ‘Vernet’. Πρόκειται για σύνδρομο δυσφαγίας.

Ο Σέρλοκ είναι ο δικός μας Αι Βασίλης. Μόνο που έρχεται χρόνο παρά χρόνο.

Missed you

*Για να βγάλω το geek που κρύβω μέσα μου, στο σημειωματάριο είναι σημειωμένες 2 εξισώσεις του Maxwell κλασσικής ηλεκτροδυναμικής χωρίς προφανή λόγο. Δυστυχώς είναι λάνθασμένες (σοκ!). There. I said it.

8 / 10

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos