ΣΕΙΡΕΣ

"The wilds" season 1: Το... Lost και η γυναικεία χειραφέτηση

Published: 8 Jan 2021, 21:13

Μια ομάδα έφηβων κοριτσιών καλείται, μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, να επιβιώσει σε ένα απομονωμένο νησί. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα δυστυχήματα δεν είναι πάντοτε τυχαία.

<a href="/en/nea/fallout-season-1-oi-fan-tha-apotheosoyn/69796">"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν

Αυτή η σύντομη περιγραφή, που μοιάζει με περιεχόμενο μπλε ιστορίας, συνοψίζει την νέα YA (Young Adult) σειρά του Amazon Prime “The Wilds”, η οποία φαίνεται να ενώνει τον “Άρχοντα των Μυγών” με το “Lost” και την φεμινιστική ιδεολογία με τον παραλογισμό του επιστημονικού μεγαλείου.

Οκτώ έφηβα κορίτσια που μεγαλώνουν στην παρανοϊκή Αμερική του σήμερα επιβιβάζονται  για διαφορετικούς λόγους σε ένα αεροπλάνο, με προορισμό την Χαβάη και το θέρετρο γυναικείας ενδυνάμωσης  με το όνομα “Dawn of Eve”. Το αεροπλάνο πέφτει, το πλήρωμα εξαφανίζεται και οι μόνες επιζήσασες πρέπει να παλέψουν για την επιβίωση στη μέση του πουθενά. Και αυτό φυσικά είναι μόνο η αρχή μιας πολύ πιο περίπλοκης απ’ ότι φανταζόμασταν εικόνας, καθ’ ότι η αφηγηματική γραμμή ξεκινά με την ανάκριση των κοριτσιών από δύο ερευνητές που ζητούν από αυτές να περιγράψουν το τι συνέβη στο νησί, αφήνοντας την φαντασία μας να οργιάσει.

Χρονικά, κινούμαστε μη γραμμικά και η εξιστόρηση εναλλάσσεται συνεχώς μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, με το κάθε επεισόδιο να μας συστήνει σε ένα από τα κορίτσια και την ιστορία τους. Κάθε μία φαίνεται να ενσαρκώνει μια γνωστή και στερεοτυπική γυναικεία εικόνα, η οποία αναιρείται, διασπάται και εμπλουτίζεται με μια ουσιαστική ισορροπία, παίζοντας με την ελαφράδα του εφηβικού είδους. Γιατί στον πυρήνα του, το “The Wilds” αφορά τους πολλούς τρόπους με τους οποίους στη σημερινή εποχή οι νεαρές γυναίκες περιορίζονται, κακοποιούνται, πληγώνονται, ορίζονται και καθορίζονται. Και στην προκειμένη, πριν φτάσουν καν τα δεκαοχτώ.

Εκεί μπαίνει και ο ρόλος της Gretchen Klein (η Rachel Griffiths του “Six Feet Under”) , μιας διδάκτορος ψυχολογίας, που κρατά τα ηνία των εξελίξεων, διατηρεί αμφιλεγόμενα κίνητρα και επιδιώξεις, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, και μια ουσιαστική και οριακά παραληρηματική εμπιστοσύνη στη γυναικεία φύση και τις ιδέες της γύρω από αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, και για να μην προβούμε σε αποκαλύψεις, η δημιουργός  Sarah Streicher έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια νεανική σειρά που πετυχαίνει το βασικό: θέλεις να δεις τι γίνεται παρακάτω. Ενώ διαθέτει cheesy εφηβικά ρητά και αντιδράσεις, σημαντικά κενά στην αφηγηματική συνοχή και έναν σπασμωδικό τρόπο να μεταδώσει την αγωνία και το σασπένς που κουβαλά η σκληρή επιβίωση σε αυτές τις συνθήκες, η εξέλιξη καταφέρνει μέσα από συνεπείς ερμηνείες, συνεχείς ανατροπές και οργανωμένη δουλειά να κερδίσει την προσοχή. Τα πολλαπλά χρονικά πηγαινέλα κάπου κουράζουν και η σειρά αφήνεται ανα στιγμές σε μια κατανοητή μεν, αμήχανη δε επιφανειακότητα.

Ωστόσο, η πολλαπλότητα που υιοθετεί στο επίπεδο των χαρακτήρων και  τα back-stories των κοριτσιών καλύπτουν με κάποια επιτυχία τα κενά και αν και υπάρχουν εμφανείς αδυναμίες, η σειρά μιλά έξυπνα για κάτι πολύ σοβαρό και γυρνά γύρω από την γυναικεία ψυχοσύνθεση με πολυδιάστατο και δουλεμένο τρόπο. Κάποιες εξηγήσεις δίνονται, κάποιες μπαίνουν στην αναμονή, αλλά το βάρος στους χαρακτήρες, που φοντάρει στο από μόνο του ελκυστικό, εξωτικό περιβάλλον της επιβίωσης αποδίδει καρπούς.

Στο τέλος, η παράξενη προσέγγιση της γυναικείας χειραφέτησης και δύναμης και η γρήγορη, δαιδαλώδης δομή της σειράς δημιουργούν ένα πολύ συμπαθές αποτέλεσμα. Παραμένοντας πιστό στο YA ύφος, το οποίο τελευταία ακολουθεί εν γένει πολύ πιο γειωμένους και ώριμους δρόμους, το “The Wilds” μας υπενθυμίζει κάτι βασικό: η γυναικεία ύπαρξη στο σήμερα είναι μια πολύ άγρια συνθήκη.

Η σειρά προβάλλεται στο Amazon Prime

Ανδρομάχη Σδούκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos