ΣΕΙΡΕΣ

"Unorthodox" season 1: Ασφυκτικό

Published: 3 Apr 2020, 13:37

«Θέλω όμως να σε προειδοποιήσω, δεν είμαι σαν τα άλλα κορίτσια», είπε η Έστι  στον μελλοντικό σύζυγό της. Και πράγματι δεν ήταν. Η Έστι Σαπίρο (Shira Haas) μεγάλωσε σε μια χασιδιστική εβραϊκή κοινότητα στο Μπρούκλιν που φημίζεται για τους σκληρούς κανόνες και περιορισμούς που θέτει στα μέλη της και, φυσικά, κυρίως στις γυναίκες. Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των γυναικών στην εν λόγω κοινότητα, έτσι και η Έστι παντρεύεται με συνοικέσιο σε μικρή ηλικία θεωρώντας ότι αυτή είναι η ζωή που επιθυμεί. Ωστόσο, σύντομα ανακαλύπτει ότι θέλει παραπάνω πράγματα και τα διεκδικεί. Εγκαταλείπει τον άντρα της και φεύγει για το Βερολίνο.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Το Unorthodox βασίζεται στη βιογραφία της Ντέμπορα Φέλντμαν. Με τέσσερα επεισόδια και συνδυάζοντας πραγματικά γεγονότα της ζωής της αλλά και στοιχεία μυθοπλασίας, δίνει στον θεατή μια εσωτερική ματιά στη χασιδιστική κοινότητα και πώς επηρέασαν τη ζωή της. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της σειράς είναι γυρισμένο σε εξωτερικούς χώρους, προκαλεί έντονη κλειστοφοβία στον θεατή, γεγονός που οφείλεται στην ψυχολογική πίεση και στους «αόρατους» περιορισμούς στους οποίους υποβάλλεται η πρωταγωνίστρια.

Έλλειψη ιδιωτικότητας, μεταχείριση της γυναίκας ως αντικείμενο με μοναδικό σκοπό τον γάμο και την τεκνοποίηση, η υποχρέωσή της να φροντίζει τα παιδιά και τον άντρα της παρακάμπτοντας οποιαδήποτε δική της επιθυμία και όνειρα, κοινωνική και ψυχολογική πίεση για συμμόρφωση με τους κανόνες, είναι μόνο λίγα από αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τη ζωή μιας γυναίκας στην εν λόγω κοινότητα.

Τα περισσότερα από αυτά δεν μεταφέρονται στον θεατή μέσω ενός άμεσου «κατηγορώ», αλλά περιγράφοντας και παρουσιάζοντας λεπτομερώς τα ήθη, τα έθιμα και την καθημερινότητα αυτής της κοινότητας, όπως για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο τελείται το μυστήριο του γάμου καθώς και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν πριν και μετά το μυστήριο.

Η ιστορία της Έστι διαχωρίζεται αφηγηματικά μέσω του τόπου και του χρόνου. Η αφήγηση δεν ακολουθεί τη χρονική σειρά των γεγονότων, αλλά εναλλάσσεται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, Μπρούκλιν και Βερολίνου συμπληρώνοντας σταδιακά το παζλ της ιστορίας.

Παρότι ασφυκτικό, το Unorthodox έχει αισιόδοξο τέλος. Αφήνει τον θεατή με μια ευχάριστη αίσθηση και δηλώνει ξεκάθαρα ότι η αλλαγή δεν ήταν - ούτε θα είναι ποτέ- εύκολη, αλλά είναι εφικτή.

7 / 10

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos