ΣΕΙΡΕΣ

"The Undergound Railroad": Δέος

Published: 23 May 2021, 14:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Κόρα (Τούσο Μπεντού) δραπετεύει από τη σκλαβιά του αμερικανικού Νότου μέσω ενός δικτύου υπόγειων σιδηροδρομικών γραμμών που οδηγούν στην ελευθερία.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Όμως, ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε στάση της διαδρομής της, ενώ η μοίρα της φαίνεται να είναι δεμένη με αυτή του Ριτζγούει (Τζόελ Έτζερτον), ενός λευκού κυνηγού σκλάβων, ο οποίος βρίσκεται στο κατόπι της και δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει μέχρι να τη βρει και να την επιστρέψει στον ιδιοκτήτη της.

Γνώμη: «Το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία ή τη σειρά».

Το έχετε ακούσει πολλές φορές, στις περισσότερες περιπτώσεις ίσως και να ισχύει, όχι όμως και στην τηλεοπτική μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ «The Underground Railroad» του Κόλσον Γουάιτχεντ δια χειρός Μπάρι Τζένκινς. Η πολυαναμενόμενη σειρά του Amazon Prime δεν είναι απλά αντάξια του υλικού στο οποίο βασίζεται, είναι ένας θρίαμβος που ξεπερνάει κάθε προσδοκία και θεμελιώνει για τα καλά τη διάκριση του Τζένκινς ως ένας από τους καλύτερους εν ενεργεία σκηνοθέτες.

Με ένα υποδειγματικό χτίσιμο κόσμου και μια εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων, η ιστορία της Κόρα χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του θεατή, ενώ μέσω αυτής ερχόμαστε αντιμέτωπη με τη σκοτεινή καρδιά της Αμερικής, μιας χώρας που χτίστηκε πάνω στον πόνο, τον μόχθο και την απάνθρωπη εκμετάλλευση. Κάθε στάση στο ταξίδι της Κόρα είναι και μια όψη των ΗΠΑ, ένας στοχασμός πάνω στην πρόοδο ή την έλλειψη αυτής που έχει συντελεστεί στις ζωές και τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν σκηνές στις οποίες θέλεις να κλείσεις τα μάτια, όμως ο Τζένκινς διαθέτει μια αξιοθαύμαστη ευαισθησία, την οποία έχει βέβαια επιδείξει ήδη τόσο στο «Moonight» όσο και στο «If Beale Street Could Talk», με αποτέλεσμα να αποφεύγει με μαεστρία το torture porn. Τα κοντινά του στο πρόσωπα των ηρώων του αποκαλύπτουν του φόβους, τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, ενώ η φωτογραφία του Τζέιμς Λάξτον και το score του Νίκολας Μπρίτελ δημιουργούν μια υπνωτιστική ατμόσφαιρα που δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.

Σε κάθε επεισόδιο υπάρχει κάτι να θαυμάσεις, τίποτα δεν είναι περιττό και το συνολικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν έχει σκοπό να κουνήσει το δάχτυλο ή να παραδώσει μαθήματα αμερικάνικης ιστορίας αλλά να σε κάνει να αισθανθείς, προκαλεί δέος.

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος που χρησιμοποιεί η Κόρα για να ξεφύγει μπορεί να μην υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα, καθώς αποτελεί δημιούργημα της φαντασίας του Γουάιτχεντ, όμως η δίψα για ελευθερία και η αστείρευτη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και όταν γίνονται έμπνευση για σκηνοθέτες του επιπέδου του Τζένκινς, τότε μπορούμε κι εμείς να απολαμβάνουμε αριστουργήματα όπως το «The Underground Railroad».

H σειρά στριμάρει στο Amazon Prime με ελληνικούς υπότιτλους

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos