Τα Όσκαρ "εκβιάζουν" την διαφορετικότητα

Published: 12 Sep 2020, 16:11
Συντάκτης:

Αέρας αλλαγών έρχεται στα βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στα Όσκαρ, μετά από τις επικρίσεις που έχουν δεχτεί για ελλιπή αντιπροσώπευση, όπως είχε γίνει με το χάσταγκ #OscarsSoWhite και τις σπάνιες βραβεύσεις ή υποψηφιότητες άλλων κοινωνικών ομάδων.  Σε συνδυασμό με το κίνημα αναβρασμού που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στις ΗΠΑ αλλά και τις αλλαγές λόγω της πανδημίας, τα βραβεία αναμένεται να αλλάξουν προφίλ. Όπως οι ίδιοι είπαν «για να ενθαρρύνουμε την ίση εκπροσώπηση εντός και εκτός οθόνης με σκοπό να αντιπροσωπευτεί η διαφορετικότητα των θεατών».

<a href="/en/nea/xekinise-i-ypovoli-tainion-gia-film-poy-tha-steilei-i-ellada-sta-oskar-2024/68568">Ξεκίνησε η υποβολή ταινιών για το φιλμ που θα στείλει η Ελλάδα στα Όσκαρ 2024</a>ΣΧΕΤΙΚΑΞεκίνησε η υποβολή ταινιών για το φιλμ που θα στείλει η Ελλάδα στα Όσκαρ 2024

Οι αλλαγές θα ισχύουν από την 96η απονομή των Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί το 2025 και θα αφορά τις ταινίες του 2024, αν και κάποιες από αυτές θα αρχίσουν να ισχύουν και στην 94η και 95η απονομή των Όσκαρ το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ δεν θα ισχύουν για την 93η απονομή των Όσκαρ το 2021.

Φέτος που κλείνουν πέντε χρόνια τα #OscarsSoWhite, βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για την νέα εποχή και συγκεκριμένα οι DeVon Franklin και Jim Gianopoulos. Αλλαγές ανακοινώθηκαν και από τα BAFTA και την βρετανική ακαδημία κινηματογράφου.

Ποια είναι λοιπόν τα νέα στάνταρ που πρέπει να έχει μια ταινία για να μπορεί να είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας; Θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α΄ Προϋπόθεση: Κινηματογραφική αναπαράσταση, θέμα και αφήγηση

Η πρώτη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με κάποια από τα εξής κριτήρια

Α1. Τουλάχιστον ένας πρωταγωνιστής ή ηθοποιός σε δευτερεύοντα ρόλο θα πρέπει να ανήκει σε κάποιο φυλετικό/εθνοτικό γκρουπ όπως Ασιάτες, ισπανόφωνοι, αφροαμερικανοί, ιθαγενείς, βορειοαφρικανοί, από μέση Ανατολή, από Χαβάη και νησιά του Ειρηνικού, άλλες ομάδες.

Α2. Τουλάχιστον το 30% του καστ σε δευτερεύοντες και μικρότερους ρόλους θα πρέπει να ανήκουν σε τουλάχιστον δύο από τις εξής κατηγορίες: γυναίκες, από κάποια από τις προηγούμενες φυλετικές ομάδες, LGBTQ, ΑμεΑ.

Α3. Η υπόθεση θα αφορά κάποια ομάδα που υποεκπροσωπείται (γυναίκες, LGBTQ, εθνοτική/φυλετική ομάδα, ΑμεΑ).

Β΄ Προϋπόθεση: Ομάδα δημιουργίας και συντονισμού

Θα πρέπει να ακολουθεί τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

Β1. Τουλάχιστον δύο από τα τμήματα της σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, υπεύθυνου κάστινγκ, διευθυντή φωτογραφίας, συνθέτη, σχεδιαστή κοστουμιών, hairstylist, makeup artist, παραγωγός, σχεδιασμός παραγωγής, υπεύθυνος στον ήχο και των σετ θα πρέπει να ανήκει στις εξής ομάδες: γυναίκες, φυλετικές ομάδες (αυτές που αναφέρθηκαν στο Α1), LGBTQ και ΑμεΑ.

Β2. Τουλάχιστον έξι από την συνολική ομάδα πίσω από μια ταινία θα πρέπει να ανήκει σε μια ομάδα που δεν εκπροσωπείται πολύ.

Β3. Τουλάχιστον το 30% του προσωπικού θα πρέπει να είναι γυναίκες, από τις προαναφερθείσες φυλετικές ομάδες, LGBTQ και ΑμεΑ.

Γ΄ Προϋπόθεση: Είσοδος στην βιομηχανία και ευκαιρίες

Θα πρέπει να ακολουθεί και τα δύο κριτήρια.

Γ1. Η εταιρεία διανομής ή χρηματοδότησης θα πρέπει να έχει δώσει υποτροφίες/χορηγίες και συνεισφορές σε ομάδες όπως γυναίκες, φυλετικές ομάδες, LGBTQ και ΑμεΑ. Τα μεγάλα στούντιο θα πρέπει να έχει συνεχείς πρακτικές ασκήσεις και μαθητείες/υποτροφίες. Τα μικρά και ανεξάρτητα στούντιο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ασκούμενους/υπότροφους από τις προαναφερθείσες ομάδες.

Γ2. Τα στούντιο και οι εταιρείες διανομής θα πρέπει να έχουν εργαζόμενους από τις προαναφερθείσες ομάδες (γυναίκες, φυλετικές ομάδες, LGBTQ και ΑμεΑ).

Δ΄ Προϋπόθεση: Μάρκετινγκ, Διαφήμιση

Θα πρέπει να ακολουθεί το εξής κριτήριο:

Δ1. Τα στούντιο και οι εταιρείες διανομής θα πρέπει να έχουν στελέχη από τις ακόλουθες υποεκπροσωπούμενες ομάδες στις ομάδες μάρκετινγκ, διαφήμισης και διανομής: Γυναίκες, Ισπανόφωνοι, Ασιάτες, Αφροαμερικανοί, ιθαγενείς, βορειοαφρικανοί, από την Μέση Ανατολή, από την Χαβάη και τα νησιά του Ειρηνικού, LGBTQ, ΑμεΑ και άλλες ομάδες.

Τα παραπάνω κριτήρια ισχύουν μόνο για την Καλύτερη Ταινία, για τις υπόλοιπες κατηγορίες ισχύουν οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos