ΣΕΙΡΕΣ

"Small Axe" του Στιβ ΜακΚουίν - Κριτική

Published: 16 Nov 2020, 18:39
Συντάκτης:

Η τηλεοπτική μίνι - σειρά του Στιβ ΜακΚουίν (που ουσιαστικά αποτελείται από 5 αυτόνομες ταινίες) για το BBC έκανε πρεμιέρα χθες με το Mangrove που απόψε θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα του μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOΤΕ TV PLUS αμέσως μετά την προβολή του στο BBC, ενώ οι επόμενες θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 21.00 μέσα από το COSMOTE TV PLUS.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Eίχαμε την ευκαιρία να δούμε τις 3 από τις 5 αληθινές ιστορίες που αφορούν περιστατικά από την ζωή των μαύρων μεταναστών στην Βρετανία το διάστημα μεταξύ 1960-1988. 

Το «Small Axe» ξεκινά με το Mangrove (7/10) διάρκειας 124', την ιστορία του Φρανκ Κρίτσλοου (Σον Παρκς), ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Λονδίνο, όπου το 1970 αποτέλεσε τόπο συνάντησης ακτιβιστών, καλλιτεχνών και διανοούμενων. Όταν η επιχείρησή του βρέθηκε στο επίκεντρο αστυνομικών εφόδων, που καθοδηγούνταν από ρατσιστικές προκαταλήψεις για τη δεδομένη διακίνηση ναρκωτικών στον χώρο, ο Φρανκ και μια ομάδα φίλων αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ειρηνική διαμαρτυρία, που οδηγεί ωστόσο στη σύλληψή τους. Επακόλουθο της σύλληψης αυτής, μία πολύκροτη δίκη και μία νίκη που αποκτήθηκε με κόπο. Συναρπαστικό δείγμα πολιτικοποιημένου σινεμά, με επιμονή στις λεπτομέρειες για την ακριβέστερη αναπαράσταση της εποχής και των συμβάντων, λήψεις στα όρια του ντοκιμαντερίστικου, γεμάτες παλμό και ένταση, παθιασμένες ερμηνείες γεμάτες χαρά και πόνο, θυμό και οργισμένη μάχη σε έναν δικαστικό αγώνα που έμοιαζε χαμένος από χέρι. 

Lover's rockLover's rock

Στις 23/11 θα προβληθεί το Lovers Rock (7/10) διάρκειας 68', τίτλος που προήλθε από ένα μουσικό μείγμα από ρέγκε και σόουλ υπήρξε το soundtrack της μαύρης βρετανικής κοινότητας. Η ταινία που μιλά για την ιστορία ενός νεανικού έρωτα στην δεκαετία του 80 που ανθίζει σε ένα «blues party», βραδιές σε σπίτια που αποτελούσαν την διέξοδο για διασκέδαση για πολλούς μαύρους νέους που δεν είχαν πρόσβαση στα μεγάλα club της χώρας. Με πρωταγωνιστές φρέσκα πρόσωπα, παρουσιάζει ένα είδος διασκέδασης που πλέον δεν υφίσταται, αλλά είναι τόσο ζεστά κινηματογραφημένο που νιώθεις να βρισκεσαι στο πάρτυ και όχι απλά να το παρακολουθείς, οι χορευτικές φιγούρες είναι κινηματογραφημένες σαν μικρές ιστορίες μικρού μήκους. Aναλυτικό όχι σε λεπτομέρειες, αλλά σε ενδείξεις μιας εποχής και μιας ρατσιστικής αντιμετώπισης που δεν αναφέρονται, αλλά υπογραμμίζονται με χαρακτηριστικές σκηνές. Παρά την σύντομη διάρκειά του, είναι γεμάτο με απτή, αισθησιακή αφήγηση και την αποθέωση του λειτουργικού μινιμαλισμού στην σεναριακή εξιστόρηση.

Στις 30/11 θα δούμε το Red White and Blue (6/10) διάρκειας 80' με τον Τζον Μπογιέγκα. Την δεκαετία του 80, ο Λιρόι, ένας εγκληματολόγος γίνεται μάρτυρας της κακοποίησης του πατέρα του στα χέρια των αστυνομικών. Aποφασίζει να ενταχθεί στην αστυνομική δύναμη του Λονδίνου, με σκοπό να αλλάξει έναν βαθιά ρατσιστικό οργανισμό εκ των έσω. Αντιμετωπίζοντας την οργή της οικογένειάς του και τον ρατσισμό των συναδέλφων του, θα επιμείνει στην δύσκολη απόφασή του.  Όπως το "Mangrove", η αστυνομική βαρβαρότητα οδηγεί σε δικαστική υπόθεση. Αλλά αντί να επικεντρωθούμε στους κατηγορούμενους ή στην υπόθεση, το φιλμ μας "παγιδεύει" στην οπτική γωνία των αστυνομικών. Ο Λιρόι υποστηρίζει ότι θέλει να αλλάξει το σύστημα από μέσα, και έτσι προσπαθεί να το κάνει. Φυσικά, ο πατέρας του δεν καταλαβαίνει, κάτι που προκαλεί τεράστια τριβή. Ο Λιρόι έχει επίσης έλλειψη κατανόησης. δεν έχει ιδέα πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του. Το να είσαι η μειονότητα σε οτιδήποτε συνοδεύεται πάντα από ένα φορτίο πολύ βαρύ για να το αντέξεις. Και τέλος, ο Τζον Μπογιέγκα (των πρόσφατων Star Wars και του Detroit) που υποδύεται τον Λιρόι, είναι δυστυχώς, ένας μέτριος ηθοποιός. 

Red, White & Blue

Στις 7/12 θα προβληθεί το Alex Wheatle διάρκειας 60 λεπτών. Μιλά για τον συγγραφέα Αλεξ Ουίτλ, ο οποίος μεγάλωσε σε ιδρύματα κυρίως μαζί με λευκά παιδιά. Μεγαλύτερος εγκαθίσταται στο Μπρίξτον κι αρχίζει να παίζει μουσική ως DJ. Ομως οι ταραχές του 1981 θα φέρουν ανακατατάξεις στη ζωή του, αφού θα συλληφθεί και θα αναγκαστεί να επανεξετάσει την ταυτότητά του και το παρελθόν του.

Τέλος, στις 14/12 θα προβληθεί το Education διάρκειας 60 λεπτών. O 12χρονος Κίνγκσλεϊ είναι παθιασμένος με το διάστημα, τους αστροναύτες και τα διαστημόπλοια. Ομως οι δάσκαλοί του τον χαρακτηρίζουν «ταραχοποιό», με αποτέλεσμα να σταλεί σε ένα σχολείο για παιδιά «με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Οι φτωχοί βιοπαλαιστές γονείς του δεν συνειδητοποιούν ότι τα κίνητρα της απόφασης αυτής είναι στην ουσία ένας ρατσιστικός εκπαιδευτικός διαχωρισμός μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα μαύρων γυναικών αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos