"To σινεμά στις αίθουσες έχει το πολύ 20 χρόνια"
Δυσοίωνα προβλέπονται τα πράγματα στον χώρο του κινηματογράφου -και όχι μόνο βέβαια-για τα επόμενα χρόνια. Άνθρωποι που διευθύνουν τους κινηματογράφους της Αμερικής είναι απαισιόδοξοι ή ίσως ρεαλιστές που θα λέμε στο μέλλον πως εκτίμησαν σωστά και «προφήτευσαν» το τι θα συμβεί. Μια νέα έρευνα του κλάδου σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα: πάνω από το ήμισυ των στελεχών που συνδέονται άμεσα με την κινηματογραφική βιομηχανία δεν πιστεύουν ότι το παραδοσιακό μοντέλο κινηματογράφου θα επιβιώσει τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ας εξηγήσουμε τι εννοούν. Δεν μιλάμε για κριτικούς ή ευαγγελιστές του streaming που κρούουν το κώδωνα του θανάτου. Αυτό προέρχεται κατευθείαν από την ίδια την πλευρά των διανομέων και ιδιοκτητών αιθουσών (σε κάποιες περιπτώσεις συμπίπτουν μιας και τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εταιρείες διανομής έχουν στην κατοχή τους αίθουσες). Σχεδόν το 55% αυτών πιστεύει ότι το μοντέλο της παρακολούθησης ταινιών στις αίθουσες έχει λιγότερα από 20 χρόνια ζωής. Κάποιοι ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξοι, υπολογίζοντας το τέλος του σε πέντε ή δέκα χρόνια.
Τα δεδομένα προέκυψαν από έρευνα του αναλυτή του κλάδου Stephen Follows, σε συνεργασία με την Screendollars. Επικοινώνησαν με σχεδόν 250 στελέχη σε ολόκληρο τον αμερικανικό κινηματογραφικό τομέα -άτομα που εργάζονται στην παραγωγή, διανομή, πωλήσεις και τηλεόραση- για να καταγράψουν την κατάσταση μετά την πανδημία του Covid. Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες αιθουσών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι επικεφαλής πωλήσεων και διανομής ήταν ακόμη πιο κυνικοί για το μέλλον - πάνω από το 60% αυτών πιστεύουν επίσης ότι ο χρόνος τρέχει γρήγορα και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο Follows δεν παρουσιάζει τα αποτελέσματα ως απαισιόδοξα. Αφήνει ανοιχτή την ιδέα ότι το μοντέλο μπορεί να εξελιχθεί - ίσως οι χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί, η επιχείρηση να μετατοπιστεί και αυτό που ονομάζουμε «σινεμά» να καταλήξει να φαίνεται διαφορετικό. Αλλά η πορεία είναι σαφής: η αλλαγή είναι αναπόφευκτη.

Ένα ακόμα στατιστικό που ξεχώρισε - σχεδόν το 90% των αιθουσαρχών λένε ότι δεν έχουν ακόμη ανακάμψει ούτε έχουν επιστρέψει στα επίπεδα εσόδων πριν από την πανδημία. Ο κορωνοϊός κατέστρεψε τους παλιούς ρυθμούς των επιχειρήσεων και αποδεικνύεται ότι δεν ξαναχτίζονται εύκολα. Επιπλέον, ενδιαφέρον έχει πως το 81% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εξακολουθούν να θέλουν ένα χρονικό περιθώριο αποκλειστικότητας στις κινηματογραφικές αίθουσες τουλάχιστον 45 ημερών πριν μια ταινία κυκλοφορήσει στις οικιακές πλατφόρμες. Δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά δεδομένου ότι το 77% πιστεύει επίσης ότι οι κυκλοφορίες streaming σε ημερήσια βάση καταστρέφουν το σινεμά. Η κινηματογραφική επιχείρηση, κάποτε ένα ακλόνητο θεμέλιο της βιομηχανίας του κινηματογράφου, ο κατεξοχήν χώρος προβολής και απόλαυσής τους, τώρα βρίσκεται σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο. Είτε επαναπροσδιοριστεί είτε μείνει πίσω, οι επόμενες δύο δεκαετίες θα πουν την ιστορία.













ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων