ΣΕΙΡΕΣ

"The Sandman" season 1: Καλοδεχούμενη ποιοτική φαντασία

Published: 8 Aug 2022, 14:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Μορφέας, γνωστός και ως Sandman ή Dream, είναι ο ηγέτης του βασιλείου του ύπνου και ο δημιουργός των ονείρων. Όταν φυλακίζεται από έναν Άγγλο μάγο για έναν αιώνα, το βασίλειό του καταρρέει και αυτό έχει οδυνηρές συνέπειες για μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας. Έτσι, πρέπει να βρει έναν τρόπο να δραπετεύσει, να αποκαταστήσει τις χαμένες ισορροπίες και, στο μεταξύ, να καταλάβει τους ανθρώπους.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Γνώμη: Τα λόγια είναι σχεδόν περιττά για το “The Sandman”, την εμβληματική σειρά κόμικ της DC, που έκανε γνωστό τον σπουδαίο παραμυθά της εποχής μας, Νιλ Γκάιμαν, και που συνεχίζει να απολαμβάνει μια σχεδόν μυθική φήμη μέχρι της ημέρες μας. Ο πυρήνας των φαν του είναι βαθιά αφοσιωμένος, ενώ κάθε απόπειρα διασκευής του για την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο έπεφτε σε τοίχο, καθώς το υλικό είχε πάρει τη γνωστή ταμπέλα του “unfilmable”.

Όταν, λοιπόν, το Netflix ανακοίνωσε τη μεταφορά του σε σειρά, σε συνεργασία με τη Warner, οι φανς περίμεναν τον κολοσσό του streaming στη γωνία, με κάθε νέο σχετικά με το casting να αποσπά ιαχές από ορισμένους και κράξιμο από άλλους. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι η εμπλοκή του ίδιου του Γκάιμαν στη δημιουργία της σειράς θα εξασφάλιζε ένα τελικό αποτέλεσμα που θα λάμβανε τουλάχιστον υπόψη του τις επιθυμίες όσων πίνουν νερό στην εμβληματική του συνεισφορά στον κόσμο της 9ης τέχνης.

Κι ήρθε η στιγμή να δούμε επιτέλους τις περιπέτειες του Dream στη μικρή οθόνη και με σιγουριά να πούμε το εξής: είναι πρωτίστως μια σειρά που φτιάχτηκε για τους πιστούς του original! Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορεί να προσελκύσει και το ευρύ κοινό ή άλλους θιασώτες του fantasy. Η πανάκριβη παραγωγή του κάνει μπαμ από χιλιόμετρα, ο κόσμος που έχει χτιστεί είναι προσεγμένος σε κάθε του λεπτομέρεια και το σύνολο του καστ απόλυτα συντονισμένο με το scope και τις ανάγκες της ιστορίας. Και υπάρχουν μεμονωμένα επεισόδια, όπως το 5ο και το 6ο, τα οποία μπαίνουν αβίαστα στις καλύτερες στιγμές της μικρής οθόνης για το 2022, καθώς εκεί βλέπουμε το storytelling και το world-building να συνυπάρχουν αρμονικά και να παράγουν εμπνευσμένα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει και για το σύνολο της πρώτης σεζόν, η οποία πάσχει ελαφρά από το σύνδρομο της κατασκευής του κόσμου στον οποίο κινείται ο Dream, χωρίς να παίρνει καλλιτεχνικά ρίσκα που θα οδηγούσαν στη δημιουργία μιας πραγματικά ονειρικής (pun intended) σειράς.

Το να το παίζεις εκ του ασφαλούς είναι μια σοφή, εν μέρει, επιλογή όταν έχουμε να κάνουμε με ιστορίες που έχουν λατρευτεί από εκατομμύρια ανθρώπους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι που λειτουργεί καλά στο χαρτί μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο όταν μεταφέρεται στην οθόνη.

Βέβαια, όσο προχωρούν τα επεισόδια φαίνεται ότι οι δημιουργοί της σειράς είναι διατεθειμένοι να πάνε το εγχείρημα ένα βήμα παραπέρα από την πιστή μεταφορά, αλλά αυτό θα φανεί λογικά στη δεύτερη σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση, μια βουτιά στο σύμπαν του “The Sandman” δύσκολα θα σας αφήσει αδιάφορους. Μπορεί να μην αποδειχθεί το fantasy τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί μέσα για να θαυμάσετε. Και στην τελική, κάθε εγχείρημα που φέρνει πιο κοντά το ευρύ κοινό στο μυαλό και τη φαντασία του Νιλ -fucking- Γκάιμαν, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos