ΣΕΙΡΕΣ

"The right stuff" season 1: Αστροναύτες ροκ σταρς

Published: 27 Nov 2020, 14:25
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η σειρά ακολουθεί τους στρατιωτικούς πιλότους που επιλέχθηκαν για το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ γνωστό ως ‘Project Mercury’ στα δύο χρόνια προτού γίνει η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Από την μνημειώδη ομώνυμη ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν το 1983 αλλά και πριν από αυτήν με το ομόνυμο βιβλίο του Τομ Γουλφ, η κούρσα του διαστήματος από την πλευρά της Αμερικής είχε όνομα και πρόσωπο, και μάλιστα όχι μόνο ένα. Οι αποκαλούμενοι “Mercury 7”, οι πρώτοι που θα στέλνονταν σε τροχιά γύρω από την Γη, αντιπροσώπευαν την ευκαιρία των ΗΠΑ να προλάβει την ΕΣΣΔ και να γράψει ακόμα μία νίκη στην ιστορία της στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Τελικά, ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά δεν ήταν άλλος από τον Γιούρι Γκαγκάριν ο οποίος το 1961, έναν μήνα νωρίτερα από την Αμερικανική αποστολή είχε ήδη κάνει το ταξίδι του.

Στο “The Right Stuff” της Disney+, όλα τα παραπάνω είναι το άγνωστο μέλλον καθώς ο φακός δείχνει την Α-Team στα χρόνια προετοιμασίας δηλαδή από το 1959, όταν οι επτά πιλότοι ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης αλλά και μανίας αφού τους αντιμετώπιζαν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ροκ σταρς. Βέβαια, όπως μας προειδοποιεί και το disclaimer στην αρχή των επεισοδίων «η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά διάλογοι και χαρακτήρες δραματοποιήθηκαν χάριν μυθοπλασίας». Περιττή διευκρίνιση φυσικά αφού ποτέ μία διαστημική αποστολή δεν θα μπορούσε να είναι τόσο έκδηλη σαπουνόπερα.

Ο έμπειρος Μάρκ Λάφερτυ παραγωγών όπως το πολύ καλό “Halt and Catch Fire” και το αδίκως περιφρονημένο “Tales from the Loop” κάπως κοίταξε το δέντρο και έχασε το δάσος και κάπως μας παρέδωσε μία σειρά άψογα εκτελεσμένη όμως πολύ μακριά από το μεγαλείο του διαστήματος. Εάν το 1983 ο Κάουφμαν έδειξε περισσότερες πτήσεις, περισσότερη ένταση και δράση από το “The Right Stuff” του 2020 όπου με το ζόρι εμφανίζεται κάποιο αεροπλάνο τότε είναι εμφανές ποια παραγωγή έπιασε τον παλμό και την ιστορικότητα της στιγμής και ποια έστησε ένα απλό δράμα στην δεκαετία του 1960.

Πρωταγωνιστές αυτού του δράματος είναι τα γνωστά πρότυπα ανδρών εκείνης της δεκαετίας αλλά και των επομένων. Άνδρες οικογενειάρχες που αρνούνται να αποδεχθούν ότι η καριέρα τους φθίνει (στον ρόλο ο Πάτρικ Τζ. Άνταμς του “Suits”), άνδρες-γόηδες με προβληματικούς πατεράδες (Τζέικ ΜακΝτόρμαν, Limitless, What We Do In The Shadows), άνδρες με ερωμένες (Κόλιν Ο’Ντόνοχιου, Once Upon A Time, The Rite) και άνδρες με θυμό (Μάικλ Τρότερ).

Στο πανδαιμόνιο από δημοσιογράφους και κοινό που τους ακολουθεί για οχτώ επεισόδια, αυτοί απομακρύνονται και ξαναενώνονται, αντιμάχονται και συναγωνίζονται σε μία αέναη περιοδεία για λόγους μάρκετινγκ που μοιάζει δυσκολότερη από την ίδια την εκτόξευση.

Αλλά αυτή είναι η πλευρά της ιστορίας που θα έλεγε η Αμερική. Μία ιστορία δύναμης και θάρρους, με άνδρες πρόθυμους να θυσιάσουν την ζωή τους και με γυναίκες-παρατηρητές να τους εμψυχώνουν και να μεγαλώνουν την οικογένεια. Ηρωικές στιγμές σίγουρα, και ο θρίαμβος όντως ακολούθησε το ‘Project Mercury’, το “The Right Stuff” ωστόσο δεν θριάμβευσε καθόλου.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 27 Nov 2020, 14:25
Ενημέρωση: 5 Dec 2020, 14:30
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos