ΣΕΙΡΕΣ

"Represent" season 1: Εύστοχο, σύγχρονο και επίκαιρο

Published: 31 Jan 2023, 15:25
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο επικεφαλής ενός κοινοτικού κέντρου σε προάστιο του Παρισιού δηλώνει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Είναι όμως η Γαλλία έτοιμη για μαύρο πρόεδρο;

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στις ΗΠΑ είναι πλέον ιστορικό γεγονός με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα πριν από δεκαπέντε σχεδόν χρόνια. Στην Γαλλία, μια χώρα με επίσης μεγάλη μαύρη κοινότητα, ακόμα δεν έχει συμβεί και η νέα σειρά του Netflix το διαπραγματεύεται με τρόπο που μόνο οι Γάλλοι ξέρουν.

Εκεί που απέτυχε ή δεν τα κατάφερε και τόσο ο Ryan Murphy στο The Politcian, οι Francois Uzan (Lupin) και Jean-Pascal Zadi, με τον δεύτερο να πρωταγωνιστεί κιόλας, δημιουργούν κάτι εύστοχο, χιουμοριστικό και ειρωνικό, σύγχρονο και επίκαιρο, πολιτικό μιας και οι Γάλλοι είναι έντονα πολιτικοί, χωρίς να είναι πολιτικοποιημένο.

Ένας μαύρος Γάλλος πολίτης ξαφνικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν τα βάζει live στην τηλεόραση με έναν πολιτικό, κάνοντάς τον συμπαθή σε μια πληθώρα πολιτών που καταπιέζονται και ζουν σε κακές συνθήκες από την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Γαλλία. Ο Benoit Poelvoorde (Η Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη) υποδύεται έναν πολιτικού του παλαιού συστήματος που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τρέχουσα κοινωνική κατάσταση και να εκμεταλλευτεί καταστάσεις.

Η σειρά δεν εστιάζει μόνο στον Εκπρόσωπο και στο πώς από απλός πολίτης μετατρέπεται σε έναν ιδανικό εκπρόσωπο τύπου Εκπαιδεύοντας την Ρίτα, αλλά μέσα από μικρές σκηνές καθημερινής τρέλας βλέπουμε το πώς το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ιδεολογίες, σκέψεις, τάσεις του κοινού, όπως η συμπερίληψη, η γυναικεία εκπροσώπηση, η στήριξη σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες όχι από ενδιαφέρον αλλά προς ίδιον πολιτικό όφελος.

Αυτή είναι και η βασική αφηγηματική γραμμή που περνά την ιστορία του ήρωα του Poelvoorde, ενώ τον ήρωα του Zadi, πέραν της μετατροπής του, εν μία νυκτί, σε παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας, τον διαπερνά και το ζήτημα της αποθέωσης και αποκαθήλωσης, επίσης εν μία νυκτί, μέσα από τα social media και τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Το παρελθόν του επανέρχεται στο προσκήνιο, βίντεο με έντονες επιθετικές απόψεις ανασύρονται και διαχέονται στο ίντερνετ και το φαινομενικά καλοκάγαθο άκαυτο πρόσωπο, τίθεται στο μικροσκόπιο και πρέπει να βρει τρόπους να προστατεύσει τον εαυτό του και την δημόσια εικόνα του.

Σαφώς όλα αυτά γίνονται με χιουμοριστικό πρόσημο και με έναν ευδιάθετο τρόπο χωρίς ποτέ να βαραίνει το κλίμα και χωρίς το δασκαλίστικο ύφος ενός Adam MacKay. Ξέρουν ότι κάνουν μια τηλεοπτική κωμική σειρά και τίποτα παραπάνω. Και όμως ανατέμνεται όμορφα και απλά όλη η λογική πίσω από την επικαιρότητα και την πραγματικότητα όχι μόνο στην Γαλλία αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι Poelvoorde και Zadi αποτελούν ένα εξαιρετικό δίδυμο έχοντας και οι δύο μια υπέροχη κωμική φλέβα, θυμίζοντας λίγο τους Άθικτους, την προσπάθεια να βρεθούν κοντά ένας πλούσιος λευκός μεσήλικας και ένας φτωχός μαύρος Γάλλος, με τελείως διαφορετικές ζωές, με την διαφορά ότι στον Εκπρόσωπο ο δεύτερος έχει πλέον την κοινωνία και τις πιθανότητες με το μέρος του να γίνει το θαύμα. Θα γίνει όμως;

Πρώτη δημοσίευση: 31 Jan 2023, 15:25
Ενημέρωση: 31 Jan 2023, 15:25
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos