Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπομπ Ράφελσον

Published: 25 Jul 2022, 10:50
Συντάκτης:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Μπομπ Ράφελσον. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός, κεντρική φιγούρα του κινήματος του Νέου Χόλιγουντ που ξεκίνησε τον αμερικανικό κινηματογράφο στον απόηχο των αναταραχών της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960, πέθανε στο σπίτι του στο Άσπεν στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Είχε καρκίνο του πνεύμονα, ανακοίνωσε η σύζυγός του, Γκαμπριέλ Ταουρέκ Ράφελσον, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο.

Ως σκηνοθέτης, ο Ράφελσον ήταν περισσότερο γνωστός για το «Five Easy Pieces», τη μελαγχολική road movie του 1970 για έναν κλασικό πιανίστα, τον οποίο υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος περιφρονεί την αστική ζωή για να περάσει στην Καλιφόρνια δουλεύοντας στις πετρελαιοπηγές του αμερικανικού νότου.

Υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η ταινία ενσωμάτωσε το ήθος της εποχής, κατά του κατεστημένου και εδραίωσε τη θέση του Νίκολσον ως κορυφαίου ηθοποιού του Χόλιγουντ. Το Five Easy Pieces κατέκτησε δύο Όσκαρ το 1971, καλύτερης ταινίας και σεναρίου.

Μεταξύ των πιο γνωστών ταινιών του ως σκηνοθέτη αποτελούν επίσης τα The King of Marvin Gardens (1972), The Postman Always Rings Twice (1981) και Mountains of the Moon (1990). Υπήρξε επίσης παραγωγός σε δύο αξέχαστα φιλμ και από τις πιο σημαντικές ταινίες της εποχής, το Easy Rider (1969) και το The Last Picture Show (1971).

Ο Ράφελσον ήταν υπεύθυνος για τη συνδημιουργία του συγκροτήματος ποπ μουσικής και της τηλεοπτικής σειράς The Monkees μαζί με τον αείμνηστο Μπερτ Σνάιντερ, που του «χάρισε» ένα Έμμυ για την κωμική σειρά το 1967.

Άφησε το Χόλιγουντ πριν από δύο δεκαετίες για να επικεντρωθεί στο να μεγαλώσει τους δύο γιους του, τον Ίθαν και τον Χάρπερ, στο Άσπεν. Αυτός και η πρώτη του σύζυγος, Τόμπι Ράφελσον, είχαν επίσης δύο παιδιά, τον Πίτερ και την Τζούλι, που πέθανε το 1973 σε ηλικία 10 ετών.

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos