Οι Βρετανοί συζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο στις αίθουσες

Published: 27 Mar 2021, 02:18

O Guardian και η Daily Telegraph επαληθέυουν ένα σενάριο που ακουγόταν αρκετά στην Βρετανία και δημιουργεί έντονο προβληματισμό και στα δικά μας, από τη στιγμή που φωνές από ψηλά, πανύψηλα κυβερνητικά στελέχη, κάνουν λόγο για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

<a href="/en/nea/eisitiria-pemptis-miden/65806">Εισιτήρια Πέμπτης: ΜΗΔΕΝ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕισιτήρια Πέμπτης: ΜΗΔΕΝ

Η βρετανική κυβέρνηση λοιπόν, εξετάζει την εκτενή χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, εάν θέλουν να τους επιτρέπεται η είσοδος σε κινηματογράφους, θέατρα, γήπεδα, μπαρ κτλ.

Το πιστοποιητικό πιστεύεται ότι θα είναι ψηφιακό, και πιθανολογείται ότι θα γίνει μια πρόσθετη χρήση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του εθνικού συστήματος υγείας NHS που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων και επαφών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρουσίαση μιας τέτοιας βεβαίωσης θα απαιτείται για την είσοδο των πολιτών σε κινηματογράφους, θέατρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, επιχειρηματικά συνέδρια, δεξιώσεις γάμων και ακόμα και από κάποιους επαγγελματίες σε χώρους εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, το αποδεικτικό εμβολιασμού θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από χτίστες, καθαριστές και ηλεκτρολόγους ώστε να αποκτούν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σπίτια για την εργασία τους.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου τονίζουν ότι το όφελος ενός τέτοιου προγράμματος θα ήταν η πιο γρήγορη χαλάρωση των κανόνων τήρησης κοινωνικών αποστάσεων.

Από την άλλη πλευρά, ήδη έντονες είναι οι αντιδράσεις κυρίως από Συντηρητικούς βουλευτές που θεωρούν απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι κάτοικοι της Βρετανίας να επιδεικνύουν προσωπικά ιατρικά δεδομένα για καθημερινές δραστηριότητες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι πολίτες που δε θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν εναλλακτικά να πιστοποιούν ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ ή ότι έχουν αντισώματα μετά από την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει ένας ρόλος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι μια σκέψη είναι να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού, που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos