Οι ειδικοί της NASA διαλέγουν τα αγαπημένα τους sci-fi

Published: 5 Oct 2019, 16:21
Συντάκτης:

Με αφορμή τη την τελευταία ταινία του, “Ad Astra”, ο Τζέιμς Γκρέι βρέθηκε σε πάνελ που διοργάνωσε το στούντιο παραγωγής 20th Century Fox μαζί με ειδικούς της NASA για να μιλήσουν σχετικά με την αποτύπωση του διαστήματος στον κινηματογράφο αλλά τα πιο ενδιαφέροντα trivia προέκυψαν από την ερώτηση που τους έκανε ο σκηνοθέτης αναφορικά με τις διαστημικές ταινίες που τους ενέπνευσαν.

Οι ερευνητές δεν δίστασαν να απαντήσουν, ανεξάρτητα με το τρακ που είχε ο σκηνοθέτης έχοντας μπροστά του επιστήμονες, γνωρίζοντας την εγκυρότητα άλλων ταινιών όπως το “Gravity” του Αλφόνσο Κουαρόν και σκεφτόμενος παράλληλα την δική του ταινία.

Πρώτη, η Λόρα Κέρμπερ από το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, σημείωσε ως αγαπημένη της την ταινία κινουμένων σχεδίων “Titan A.E” η οποία κυκλοφόρησε το 2000 με τις φωνές των  Ματ Ντέιμον,  Ντρου Μπάριμορ και Μπιλ Πούλμαν. Η ταινία εξετάζει την επανεγκαθίδρυση της ανθρωπότητας σε άλλο πλανήτη μετά την καταστροφή της Γης. «Διαχειρίζεται πολύ ωραία την ιδέα της επανεκκίνησης στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε ακόμα ένας πλανήτης ο οποίος φιλοξενεί ήδη κάποιο είδος ζωής» δήλωσε η Κέρμπερ ενώ συμπλήρωσε ότι «σε βάζει να σκεφτείς τι θα έπαιρνες μαζί σου και το εκτίμησα ιδιαιτέρως όπως και το soundtrack του Graeme Revell το οποίο και ακούω ακόμα όποτε κοιτάω τον Άρη».

2001: A Space Odyssey2001: A Space Odyssey

Ο Ρομπ Μάννινγκ, επικεφαλής του Εργαστηρίου, ανέφερε το αξεπέραστο “2001: A Space Odyssey” λέγοντας ότι το ορόσημο του Στάνλευ Κιούμπρικ συνέπεσε με την περίοδο που ο ίδιος παρατηρούσε τον Αστερισμό των Διδύμων και τον Απόλλωνα και «ταίριαζε ακριβώς με την εικόνα που είχα για το διάστημα σε εκείνη την ηλικία.»  Ειδική μνεία δίνει ο ίδιος για τον σχεδιασμό ήχου όπου η ησυχία χρησιμοποιείται περίτεχνα. «Έχουμε συνηθίσει να βάζουμε μουσική υπόκρουση σε αυτά που βλέπουμε και σε αυτά που φανταζόμαστε. Άλλα τελικά υπάρχει κάτι πολύ έντονο και ανατριχιαστικό στην απουσία της και αυτό είναι από μόνο του πολύ ισχυρό».

Την ίδια ταινία ανεφέρει και ο Στιβ Λι, αναπληρωτής διευθυντής του οχήματος Curiosity, και προσθέτει στην λίστα του το sequel “2010: The Year We Make Contact” του Πίτερ Ίαμς  όπως και την έναρξη του “Star Trek: The Motion Picture” γιατί δίνει “την έννοια ενός αισιόδοξου μέλλοντος διαμέσου μιας ενωμένης ανθρωπότητας. Την ίδια λογική προβάλλει και το “Interstellar” του Νόλαν».

InterstellarInterstellar

Σε διαφορετικό κλίμα από τους υπόλοιπους, η αστροναύτης Τρέισι Κάλντγουελ Ντάισον,  επιλέγει ως αγαπημένες της τα “Star Wars” και το “The Right Stuff” του 1983 την οποία αναφέρει ως πιο ουσιαστική. «Αφού ξεκίνησα την πορεία μου ως αστροναύτης αυτή η ταινία ήταν η πιο εμψυχωτική διότι η ιστορία του Τόμας Γουλφ σου δείχνει πόσοι το έχουν κάνει αυτό πριν από εσένα. Κι όμως όλοι το έκαναν με περισσή αυτοπεποίθηση. Είχαν μία αποστολή και ήταν συγκεντρωμένοι σε αυτό, και τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό σημαίνει να είσαι αστροναύτης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos