O Ρομέν Γαβράς, η Αθήνα, η Σαρλίζ Θερόν, σέρφερ και αντάρτες

Published: 22 Sep 2022, 12:08
Συντάκτης:

Από τις 22 Σεπτεμβρίου, έως και τις 23 Οκτωβρίου, τρεις σκηνές του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχονται τον Ρομέν Γαβρά, ο οποίος θα παρουσιάσει ανοίκειες εικόνες ενός οικείου μέλλοντος μέσα από το νέο έργο του, Gener8ion, σε συμπαραγωγή του Onassis Culture, και την ταινία μεγάλου μήκους Athena, σε ταυτόχρονη πρεμιέρα στη Στέγη και στο Netflix. Τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις με σέρφερ, αντάρτες και τη Charlize Theron και μια ταινία για το χάος στην Athena.

<a href="/en/multimedia-video-clip/pos-gyrise-athena-o-romen-gavras/67092">Πως γυρίσε το "Athena" ο Ρομέν Γαβράς</a>ΣΧΕΤΙΚΑΠως γυρίσε το "Athena" ο Ρομέν Γαβράς

Χωράει η ομορφιά σε ένα περιβάλλον Αποκάλυψης; Ο σκηνοθέτης Ρομαίν Γαβράς, που έχει υπογράψει μερικά από τα πιο ανατρεπτικά βίντεο κλιπ για τον Kanye West, τη M.I.A., τον Jay-Z και τους Justice, δίνει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα με το νέο έργο του, σε συνεργασία με τον μουσικό, DJ και παραγωγό Surkin. Το Gener8ion αποτελείται από τρεις ταινίες μικρού μήκους και σκιαγραφεί την ιστορία ενός μέλλοντος που θυμίζει τόσο πολύ το παρόν. Το οπτικοακουστικό ταξίδι στο 2034 ξεκινάει από τη Στέγη και μας εκτοξεύει στη Μάντρα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις ταινίες δεν υπάρχει ούτε κάποια ξαφνική απειλή ούτε το τέλος του κόσμου, αλλά ένα φαινομενικά «φυσιολογικό» περιβάλλον που διέπεται από ένα νήμα αδιόρατης, «αργής» βίας, σαν αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, η ταινία μεγάλου μήκους Athena προβάλλεται στην Κεντρική Σκηνή. Η Athena, μια σύγχρονη τραγωδία για έναν ακήρυχτο πόλεμο που βυθίζει τα προάστια της Γαλλίας στο χάος, είναι η τρίτη ταινία του Ρομαίν Γαβρά σε σενάριο του Ladj Ly και προβολή στην πλατφόρμα του Netflix. Περισσότερα σας έχουμε γράψει για το φιλμ εδώ. 

Neo Surf

22.09 - 23.10.2022 | Στέγη, Εκθεσιακός Χώρος-1| Τετάρτη-Κυριακή 19.00-23.00

Αθήνα, Ελλάδα, 2034

Η πρώτη ταινία του Ρομαίν Γαβρά, που γυρίστηκε στην Ελλάδα σε παραγωγή του Onassis Culture, παρουσιάζει ποιητικές εικόνες του κοντινού μέλλοντος σε ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρων. Έφηβοι που ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές στα περίχωρα της Αθήνας περνούν την ώρα τους κυνηγώντας στρουθοκάμηλους και κάνοντας σερφ στον Ισθμό της Κορίνθου. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει περιορίσει αυστηρά την πρόσβαση σε μια περιοχή με τοξικά φύκια, επιτρέποντάς την είσοδο μόνο στους κατοίκους. Περισσότερα διαβάστε και δείτε εδώ.

Emotions

22.09 - 23.10.2022 | Η Μάντρα | Δευτέρα-Κυριακή 17.00-22.00

Μουμπάι, Ινδία, 2034

Πόσα συναισθήματα χωράνε σε μια ταινία; H Σαρλίζ Θερόν, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς της εποχής μας, πρωταγωνιστεί στο Emotions ως τέλεια AI animated 3D σταρ. Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, το σύστημα παράγει για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία εξαιρετικά ρεαλιστικά αντίγραφα ηθοποιών του Χόλυγουντ που εκφράζουν μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων.

Agartha

22.09 - 23.10.2022 | Στέγη, Μικρή Σκηνή| Τετάρτη-Κυριακή 19.00-23.00

Ουαϊόμινγκ, ΒΑΕ, 2034

Το Agartha γυρίστηκε στα δάση της Ουκρανίας, όπου κατασκευάστηκε ένα διαστημόπλοιο από παλιά μεταλλικά τανκς του Κόκκινου Στρατού. Η ταινία παρουσιάζει ένα προπαγανδιστικό βίντεο του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού της Αγκάρθα. Αυτή η επινοημένη ομάδα στασιαστών ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βορειοαμερικανική Ένωση στις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Άινταχο το 2029. Η πεποίθησή τους ότι η Γη είναι κούφια και εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις για καθετί έχει ως συνέπεια να είναι αντίθετοι σε κάθε μορφής εξερεύνηση του Διαστήματος.

«Ήταν η πρώτη φορά που έκανα γυρίσματα στην Ελλάδα, ένιωσα σαν στο σπίτι μου. Με την υποστήριξη του Onassis Culture και του καταπληκτικού ελληνικού συνεργείου, φτιάξαμε κάτι που δεν μπορούσα να φτιάξω οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, από εικόνες και τοποθεσίες που είχα στο μυαλό μου για την Ελλάδα από παιδί. Τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά, θα κάνουν πράγματα που κάνουν τα παιδιά και θα δημιουργούν αναμνήσεις ακόμα κι αν ο κόσμος μας πεθαίνει.»

—Romain Gavras

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos