O Ασγκάρ Φαραντί κάνει κριτική στην κυβέρνηση του Ιράν - Ρισκάρει το Όσκαρ

Published: 18 Dec 2021, 18:33
Συντάκτης:

Ο Asghar Farhadi βρίσκεται στο προσκήνιο για δύο λόγους: αφενός η νέα του ταινία A Hero που αποτελεί την επίσημη πρόταση του Ιράν για το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας και εκτός απροόπτου λογικά θα βρίσκεται στην τελική πεντάδα, αφετέρου μια διαμάχη που ξεκίνησε στο Instagram και προκάλεσε την κόντρα του με την ιρανική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρα τι μέλει γενέσθαι με το A Hero.
Συγκεκριμένα, στις 17 Νοεμβρίου ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης αποφάσισε να απαντήσει σε έναν χρήστη των social media που τον αποκάλεσε φιλοκυβερνητικό και αντικυβερνητικό ταυτόχρονα, με ένα ανοιχτό γράμμα στο οποίο έλεγε: «Πώς μπορείς να με συνδέεις με μια κυβέρνηση που τα εξτρεμιστικά της ΜΜΕ δεν φείδονται προσπαθειών να με καταστρέψουν, να με περιθωριοποιήσουν και να με στιγματίσουν τα τελευταία χρόνια; Μια κυβέρνηση στην οποία έχω ξεκαθαρίσει τις απόψεις μου για τα δεινά που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια -από τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 2017 και του Νοεμβρίου του 2019 μέχρι την πικρή και ασυγχώρητη τραγωδία που προκάλεσε τη δολοφονία των ουκρανών επιβατών αεροπλάνου, από τις σκληρές διακρίσεις εις βάρος γυναικών και κοριτσιών μέχρι τον τρόπο που η χώρα επέτρεψε στον κορονοϊό να σφάξει τον λαό της».

<a href="/en/tainies/enas-iroas/66936">Ένας ήρωας</a>ΣΧΕΤΙΚΑΈνας ήρωας

Μια σκληρή και ευθεία απάντηση αλλά και κριτική στην κυβέρνηση από τον δις βραβευμένο με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας σκηνοθέτη για τις ταινίες A Separation και The Salesman, ταινίες που είχαν προταθεί και για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες αλλά αν και δεν τα κατάφεραν εκεί, πέτυχαν στα Όσκαρ. Επιστρέφει τώρα με το A Hero που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και ετοιμάζεται για τα Όσκαρ. Αν κερδίσει, θα είναι η τρίτη του νίκη, ισοφαρίζοντας τον Ingmar Bergman και μένοντας ένα βραβείο μακριά από τον Fellini που έχει τις περισσότερες νίκες -τέσσερις- στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Στο γράμμα του όμως συνεχίζει λέγοντας «Για πολλά χρόνια κατηγορούσατε τις ταινίες μου ως ψεύτικες και τώρα είναι εκπληκτικό να σας βλέπω να κάνετε το αντίθετο. Αν μέχρι στιγμής έμεινα σιωπηλός για τις διώξεις που μου κάνατε, είναι μόνο επειδή ήθελα να επικεντρωθώ στην δουλειά μου. Ποτέ δεν έπρεπε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι συμφωνώ με εσάς. Αν η πρόταση της ταινίας μου στα Όσκαρ, σας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σας είμαι υπόχρεος, δηλώνω ρητά ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ανατροπή αυτής της απόφασης. Δεν με ενδιαφέρει πλέον η μοίρα της ταινίας που έκανα με όλη μου την καρδιά. Είτε εντός είτε εκτός Ιράν, η ταινία θα ζήσει με βάση τα πλεονεκτήματά της».

Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης, αν θα θελήσει να αυξήσει την ένταση μεταξύ τους ή θα κυλήσουν όλα ως έχουν. Πάντως, ο Farhadi ασχέτως αν μιλούσε ευθέως ή όχι μέχρι τώρα, ποτέ δεν έκρυψε την κριτική του προς την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας του μέσα από τις ταινίες του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos